WTA gelooft niet dat vermiste tennisster Peng Shuai email heeft geschreven
i

AFP

WTA gelooft niet dat vermiste tennisster Peng Shuai email heeft geschreven

Marcel Roes • 09:59, 18-11-2021 / Laatste Update: 21:19, 11-12-2023

De Chinese tennisster Peng Shuai is vermist. Ze uitte op social media klachten over aanranding en verkrachting door een prominente Chinese politicus. Daarna bleef het schrikbarend stil rondom Peng. De WTA ontving nog wel een bericht waarin ze zegt dat alles goed met haar gaat, maar de bond wantrouwt dat mailtje.

"Ik kan moeilijk geloven dat Peng Shuai de e-mail heeft geschreven die we hebben gekregen”, zegt Steve Simon, voorzitter van de profbond voor tennissters. "De WTA en de rest van de wereld hebben onafhankelijk en controleerbaar bewijs nodig dat ze veilig is. Ik heb haar herhaaldelijk via verschillende vormen van communicatie proberen te bereiken, maar zonder resultaat."

China wil de zaak het liefst in de doofpot stoppen. Al haar berichten zijn verwijderd en sindsdien lijkt Peng van de aardbodem verdwenen. Haar accounts op Chinese social media zijn gewist, zoekopdrachten op internet naar haar naam leveren aldaar niets op.

Vrijuit spreken

Simon kan niet geloven dat Peng Shuai achter de mail zit. "Ze moet vrijuit kunnen spreken, zonder dwang of intimidatie van welke bron dan ook. Haar aantijging van aanranding moet worden gerespecteerd en met volledige transparantie en zonder censuur worden onderzocht. De stemmen van vrouwen moeten worden gehoord en gerespecteerd, niet gecensureerd of gedicteerd”, meldt hij.