WTA schrapt ALLE tennistoernooien in China vanwege Peng Shuai-situatie

Marcel Roes • 21:37, 01-12-2021 / Laatste Update: 02:12, 12-12-2023

Tennisbond WTA heeft alle toernooien in China afgelast. De bond heeft dit besloten na de censuur van de Chinese overheid rond de situatie van Peng Shuai.

De mondiale tennisorganisatie zei vorige week nog steeds “zeer bezorgd” te zijn over de situatie van de Chinese speelster Peng Shuai. Voorzitter Steve Simon heeft 2 e-mails gestuurd naar Peng Shuai en daar ook reactie op gekregen, maar volgens de WTA waren de antwoorden van de tennisster “duidelijk beïnvloed door anderen”.

Seksueel misbruik

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien gedurende ruim 2 weken niets meer vernomen.

IOC

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde 2 weken terug dat voorzitter Thomas Bach via een videoverbinding een half uur had gesproken met Peng Shuai. De tennisster zei daarin volgens het IOC dat ze veilig en wel is en thuis zit, maar het gesprek heeft bij veel partijen de zorgen niet weggenomen.