Oud-tennisster (38) deelt emotioneel bericht: ‘Paar jaar later maakte ik bijna einde aan m’n leven’

15 oktober 2021

Oud-tennisster Jelena Dokic (38) heeft een hartverscheurende Instagrampost geplaatst. De foto toont een jonge Dokic, helemaal van de kaart nadat haar vader weer eens over de schreef was gegaan. "Een paar jaar later maakte ik bijna een einde aan m'n leven”, zegt ze.


De Australische wil met de post als ervaringsdeskundige - ze schreef er in 2017 een boek over - het bewustzijn van geestelijke gezondheidszorg proberen te vergroten.

Angstig en depressies op persconferentie
Jarenlang werd Jelena Dokic, ooit de nummer 4 van de wereld, fysiek misbruikt door haar vader Damir Dokic. De jonge tennisster ging daar mentaal helemaal aan ten onder en zette al op 30-jarige leeftijd een punt achter haar carrière. De nu 38-jarige Dokic postte een foto op Instagram, waarop ze als tiener kapot van de stress op een persconferentie zit. Angstig en depressief. De foto is genomen na een wedstrijd op de US Open van 2000. Haar vader was tijdens die partij door de security van het toernooi verwijderd terwijl hij luidkeels beledigingen uitschreeuwde.

Elk detail van de verontrustende relatie met haar vader legde Dokic bloot in haar autobiografie ‘Unbreakable’, die in 2017 werd gepubliceerd. Met deze Instagrampost wil ze haar verhaal opnieuw naar buiten brengen, zodat mensen die iets dergelijks meemaken het gevoel krijgen dat ze niet alleen staan.

Gedachte aan zelfmoord
"Deze foto brengt veel verdriet en pijn naar boven en is gemaakt tijdens een periode van mijn leven waarin ik last had van depressie, angst en posttraumatisch stresssyndroom”, schrijft ze. "Slechts een paar jaar later maakte ik bijna een einde aan mijn leven. Vandaag voel ik me helemaal anders. Ik sta aan de andere kant nu, en weet hoe belangrijk het is om er te zijn voor de mensen rondom je, te checken of ze oké zijn.”

In haar biografie onthulde Dokic hoe ze vanaf haar 6e fysiek mishandeld werd door haar vader. Elke keer dat hij ontevreden was over haar tennisspel, werd ze gemolesteerd. 1 keer sloeg haar vader haar tot ze bewusteloos was, ze werd regelmatig geslagen met een riem en uitgescholden. Na haar verlies in de halve finale van Wimbledon in 2000 mocht ze van haar vader niet in de familiehotelkamer slapen.

Eerder dit jaar stortte Dokic live in op tv toen ze de ouders van Ashleigh Barty, de nummer 1 van de wereld, prees voor de rol die ze hebben gespeeld bij het helpen van de Australische tennisster. "Dit is een voorbeeld voor alle ouders in Australië en de rest van de wereld”, zei ze toen. "Niet alleen hoe ze een kampioen kunnen opvoeden, maar ook gewoon geweldige mensen kunnen zijn.”