Tranen bij Bertens na 1e zege van 2021: ‘Er is veel gebeurd de laatste maanden’

16 april 2021

Getty
Bertens.

Kiki Bertens heeft Nederland op een voorsprong gezet in de ontmoeting met China in de play-offs van de Billie Jean King Cup. In Den Bosch versloeg de kopvrouw van de Nederlandse ploeg in 2 sets de Chinese Xinyu Wang: 6-2 6-0.


Het betekende de 1e overwinning van Bertens dit jaar in het enkelspel.

135 plekken hoger
Bertens staat als nummer 11 van de wereld een stuk hoger op de mondiale ranglijst dan de 19-jarige Chinese (146e). Meteen in de openingsgame in de Maaspoort pakte Bertens een break en liep uit naar 2-0. Ze nam nog een grotere voorsprong, al leverde ze zelf ook een opslagbeurt in. Met 6-2 won ze de 1e set. In de 2e set brak Bertens na een lange openingsgame de Chinese opnieuw. Ze liep met nog 2 breaks verder uit en serveerde op 5-0 voor de wedstrijd. Op het 1e matchpoint besliste Bertens de partij.

Nog geen setwinst in 2021
Het is voor Bertens haar 1e zege in 2021. In Doha, Dubai en Miami ging ze achtereenvolgens onderuit tegen respectievelijk Jelana Ostapenko, Tereze Martinkova en Liudmila Samsonova. In die 3 partijen wist ze zelfs geen enkele set te pakken. 

Emoties
"Ik ben superblij natuurlijk dat ik het 1e punt meteen binnen heb kunnen halen na een paar lastige maanden. Dit doet veel met me", zei Bertens bij Ziggo Sport. "Ik begon een stuk beter. Ik zat er gelijk lekker in. Daarna werd het iets minder, maar ik bleef elk punt knokken. Ik weet hoe hard we hiervoor hebben gewerkt. Deze winstpartij doet me gewoon heel veel, omdat er veel gebeurd is de laatste maanden", zei ze met tranen in de ogen.

Bertens is inmiddels voldoende hersteld van een achillespeesblessure, maar de revalidatie is haar zwaar gevallen: "Wat het moeilijkste is van het revalideren? Accepteren dat het niet gelijk is hoe het was. Ik dacht: die kracht komt wel terug, maar het is gewoon nog niet hetzelfde. Dat heb ik een beetje onderschat. Hoeveel ik heb moeten verrichten en wat ik nog moet verrichten. Of het ooit weer hetzelfde wordt? Daar blijf ik alles voor doen. Ik weet hoeveel werk ik en mijn team erin stoppen met elkaar en dit is het maximale wat erin zit. Logisch dat iedereen een mening heeft, maar kom een keer kijken en kijk hoe hard wij knokken in plaats van gelijk dingen te roepen. Het is een zware tijd geweest en natuurlijk had ik de laatste maanden ook wedstrijden willen winnen, maar het lekkerste gevoel is dat ik nu hier voor het team kan winnen.”