Volop kritiek omdat Novak Djokovic zonder vaccinatie naar Australië mag: ‘Zieke hypocrisie’

5 januari 2022

Getty Images
volop-kritiek-novak-djokovic-zonder-vaccinatie-naar-australian-open-tennis

In Australië is volop kritiek op het nieuws dat Novak Djokovic een medische vrijstelling heeft gekregen om zonder vaccinatie het land in te mogen. De 34-jarige Serviër, de nummer 1 van de wereld, maakte dinsdag zijn deelname bekend aan de Australian Open.


Het 1e Grand Slam-toernooi van het jaar begint maandag 17 januari.

Minister-president
"We wachten zijn presentatie af en welk bewijs hij ons levert om zijn vrijstelling te ondersteunen. Als dat bewijs onvoldoende is, zal hij niet anders worden behandeld dan iemand anders en zal hij op het volgende vliegtuig naar huis worden gezet", sprak de Australische minister-president Scott Morrison duidelijke taal. "Er zouden helemaal geen speciale regels voor Djokovic moeten gelden. Geen enkele."

'Spugen in het gezicht'
"Wat belachelijk. We hebben 6 lockdowns achter de rug, scholen en kleine bedrijven zijn gesloten, begrafenissen en bruiloften zijn niet doorgegaan en families hebben maandenlang gescheiden geleefd. En nu krijgt een tennisser een vrijstelling", twitterde David Southwick, politicus in de staat Victoria.

Oud-tennisser Sam Groth sprak eveneens zijn verbazing uit over de beslissing de 20-voudig grandslamkampioen toch toe te laten. Volgens hem is de uitzondering als 'spugen in het gezicht van iedereen in de staat Victoria en Australië'. "Je bent bereid om te zeggen dat je een vrijstelling hebt, maar niet om te zeggen waarom? Het is zieke hypocrisie. Ik hou er helemaal niet van", schreef Groth.

Ook actieve tennissers spraken zich uit over de zaak die Australië bezighoudt. "Ik denk dat als ik niet was ingeënt, ik geen vrijstelling zou krijgen", zei dubbelspecialist Jamie Murray, de broer van Andy Murray. "Ik vind het gewoon heel interessant, dat is alles wat ik ga zeggen", zo hield de Australiër Alex de Minaur zich op de vlakte.

Titelhouder Djokovic gaat op voor zijn tiende titel in Melbourne.