ZE LEEFT NOG! Vermiste tennisster Peng Shuai belt half uurtje met IOC-baas Bach

21 november 2021

Reuters
Peng Shuai

De Chinese tennisster Peng Shuai leeft nog! Tenminste als we Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, mogen geloven. Hij videobelde zondag met Peng. Zij heeft Bach te kennen gegeven dat ze veilig en in orde is.


Het gesprek duurde volgens het IOC 30 minuten. "Ik was opgelucht toen ik zag dat het goed ging met Peng. Haar gezondheid was onze grootste zorg", zei de voorzitter van de IOC-atletencommissie Emma Terho, die ook deelnam aan het gesprek.

Van de 35-jarige Peng werd niets meer vernomen sinds ze eerder deze maand voormalig vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo had beschuldigd van seksueel misbruik. De tenniswereld zette druk op de Chinese autoriteiten om aan te tonen dat Peng veilig was. Ook het Witte Huis deed vrijdag een oproep bewijs te leveren. De Verenigde Naties kwamen bovendien met het verzoek tot een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van Peng.

Handtekeningen uitdelen alsof er niks is gebeurd
Eerder waren er nieuwe beelden opgedoken van Peng Shuai. Uit foto’s die waren gepubliceerd door de organisator van een tennistoernooi in Beijing, zou blijken dat Peng zondag (lokale tijd) als gast aanwezig was bij het toernooi.

Hu Xijin, de hoofdredacteur van de Global Times en een prominent vertegenwoordiger van de staatsmedia in China, publiceerde daarnaast twee video’s van de 35-jarige Peng in een restaurant in Beijing. Het Franse persbureau AFP zegt de echtheid van de videobeelden echter niet te kunnen verifiëren.

'Ze bleef thuis uit vrije wil'
In een van de video’s zit de tennisster aan tafel met haar coach en een aantal vrienden. Een van de aanwezigen lijkt te zeggen dat het 'morgen 20 november is', wat erop zou wijzen dat de beelden op vrijdag zijn gemaakt. Hu beweerde zaterdag dat de tennisster uit vrije wil thuisbleef en dat ze snel weer in het openbaar zou verschijnen.

Peng is ook te zien tussen de gasten op de Fila Kids Junior Tennis Challenger. Ze draagt een donkerblauwe vest en een witte broek, volgens foto’s die werden gepubliceerd op de officiële pagina van het evenement op WeChat.

'Video alleen is niet genoeg'
De directeur van tennisbond WTA, Steve Simon, heeft in een reactie gezegd dat hij blij is om de beelden te zien, maar dat hieruit niet duidelijk wordt of Peng zelf beslissingen kan maken en acties kan ondernemen. "Deze video alleen is niet genoeg", aldus Simon.

Van de 35-jarige Peng werd niets meer vernomen sinds ze op 2 november voormalig vicepremier Zhang Gaoli (75) op het Chinese sociale medium Weibo beschuldigde van verkrachting. Dit bericht werd een half uur na plaatsing verwijderd. Later werd een verklaring verstrekt aan de WTA waarin Peng haar beschuldigingen terugtrok.

Meer bezorgdheid door raar bericht
Ze liet hierin weten "niet in gevaar" te zijn. Dit zorgde bij de WTA alleen maar voor meer bezorgdheid, omdat Peng op geen enkele vorm van communicatie reageert. Ook zijn al haar sociale media-accounts gewist.

De WTA oefent druk uit op de Chinese autoriteiten en heeft al laten weten dat 11 toernooien en de wereldfinales uit China verdwijnen als de regering niet aantoont dat Peng veilig is.