'Ajax moet rekening houden met volledig overnemen van salaris Jordan Henderson'
i

Getty Images

'Ajax moet rekening houden met volledig overnemen van salaris Jordan Henderson'

Bart van der Wijst • 18:40, 09-01-2024 / Laatste Update: 08:02, 15-01-2024

Ajax is in de jacht naar een ervaren middenvelder uitgekomen bij Jordan Henderson. Dat schrijft transferspecialist Fabrizio Romano op X en meldt Voetbal International. Henderson voetbalt momenteel in Saudi-Arabië bij Al-Ettifaq, maar wil graag vertrekken. Gebeurt dat, dan is Ajax een van de teams die hoopt te profiteren.

UPDATE: Volgens journalist Ben Jacobs wil Al-Ettifaq de Engelse middenvelder alleen verhuren. De Saudische club verwacht dan wel dat de nieuwe club het salaris van Henderson volledig overneemt. Hij verdient zo'n 15 miljoen euro per jaar in de zandbak, dus zo'n 7,5 miljoen euro voor een half seizoen.

Henderson vertrok afgelopen zomer transfervrij voor een bedrag van 14 miljoen euro van Liverpool naar Al-Ettifaq. Dat avontuur valt vooralsnog een beetje tegen. Hoewel Henderson natuurlijk een lekker salarisstrookje krijgt iedere week, voetbalt hij voor lege tribunes. Dat is hij niet gewend.

Liverpool-legende

De inmiddels 33-jarige Henderson begon zijn carrière bij Sunderland. Daar werd hij in 2011 weggeplukt door Liverpool. Ondanks moeizame eerste jaren groeide Henderson daar uit tot een clublegende. Hij speelde 492 wedstrijden voor Liverpool. Ook won hij de Premier League, Champions League, wereldbeker voor clubteams, Europese Supercup, FA Cup en Carabao Cup (2 keer).

Regenboog

Henderson stapte deze zomer naar Saudi-Arabië, een land waar het op zijn zachtst gezegd niet goed gesteld is met mensenrechten. Dat leverde hem bakken kritiek op in Engeland; Henderson was namelijk een van de voorlopers van de regenboogcampagne in de Premier League. Ook speelde hij ooit met regenboogveters. "Sorry als je je gekwetst voelt", reageerde hij op zijn transfer. "Als ik de regenboogband aantrek, beledig ik de Arabische religie."

Salaris

Zonder regenboogband trok Henderson dus naar Al-Ettifaq, waar hij ging spelen onder manager Steven Gerrard. En met een jaarsalaris van 15 miljoen euro was hij de LHBTIQ+-community snel vergeten. Toch zal hij wat moeten inleveren als hij naar Ajax wil, die club zwemt niet in het geld. Dat zei hoofdscout Kelvin de Lang, die deze winter over het transferbeleid gaat.

"Ik verwacht niet te veel wisselingen. Je weet het nooit, maar supporters moeten niet te veel verwachten van deze transferperiode. Ik snap dat ze graag iets zien gebeuren, maar het moeten verstandige en geen opportunistische keuzes zijn", waren zijn woorden.