Einde van een tijdperk: Dusan Tadic vertrekt per direct bij Ajax

Jeroen Rooseboom • 23:35, 14-07-2023 / Laatste Update: 07:56, 12-12-2023

Het huwelijk tussen Ajax en Dusan Tadic is ten einde. De 34-jarige Serviër verlaat de club per direct. Zijn contract is ontbonden.

"Dusan vertelde ons dat hij zijn contract in Amsterdam wilde beëindigen. Sinds zijn komst in 2018 heeft hij laten zien hoe belangrijk hij is voor het team en dat hij een echte leider is, zowel op als naast het veld. Vorig seizoen waren zijn statistieken ongelooflijk en hij heeft sinds zijn transfer naar Amsterdam geen enkele competitiewedstrijd gemist. Het feit dat hij vertrekt is een ongelooflijk verlies voor Maurice Steijn en zijn staf", zegt Mislintat op de site van Ajax.

"We hadden hem graag behouden, maar we respecteren zijn verzoek en wensen hem het allerbeste Ajax heeft contact met hem gehad over de volgende stap in zijn carrière op het gebied van coaching en we hebben hem laten weten dat hij altijd welkom zal zijn."

Weg naar boven ingezet

En zo komt er een einde aan het tijdperk Tadic bij Ajax. De aanvaller kwam in 2018 over van Southampton voor 11,4 miljoen euro. Met het aantrekken van de Silent Genius brak er een zeer succesvolle periode voor de Amsterdammers aan. Met Ajax won hij 3 keer de landstitel, 2 keer de KNVB Beker, 1 keer de Johan Cruijff Schaal.

Ook in Europa leidde Tadic Ajax weer naar successen. Hoewel er geen prijzen werden gewonnen, leidde de aanvoerder zijn ploeg wel naar de halve finale van de Champions League en kwartfinale van de Europa League.

Rampseizoen

Toch zullen Tadic zelf en de supporters van de club misschien niet met het allerbeste gevoel terugkijken. In het rampseizoen 2022/23 was er veel kritiek op de Serviër. Veel fans vonden dat hij zijn beste tijd wel had gehad en wilden dat hij op de bank werd gezet.

Ook het uiteindelijke echte vertrek, de contractontbinding, ging niet zo fraai. Tadic was het niet eens met de weg die club was ingeslagen tijdens de voorbereiding op het seizoen 2023/24 en uitte zijn onvrede. Hij ging in overleg met zaakwaarnemer Milos Malenovic en directeur Sven Mislintat, en daaruit bleek dat dit de beste optie was voor beide partijen.

Turkije?

Zijn contract liep nog tot medio 2024, maar is nu dus ontbonden. Wat Tadic nu gaat doen, is nog niet duidelijk. Het Turkse Besiktas zou interesse hebben in zijn diensten, maar van een contract is nog geen sprake.