'Financieel noodlijdend PSV verkocht Cody Gakpo met het mes op de keel'
i

Getty Images

'Financieel noodlijdend PSV verkocht Cody Gakpo met het mes op de keel'

Eimert Pruis • 10:04, 28-12-2022 / Laatste Update: 02:51, 12-12-2023

PSV MOEST Cody Gakpo wel verkopen. De transfer is volgens De Telegraaf broodnodig om te voorkomen dat PSV dit seizoen diep in de rode cijfers duikt. In een (financiële) analyse is het dagblad duidelijk: PSV verkocht Cody Gakpo met het mes op de keel.

Financieel een zegen, sportief een enorme klap. Zo ziet De Telegraaf en eigenlijk ook de rest van Nederland de transfer van Gakpo naar Liverpool. PSV verkocht Gakpo voor een recordbedrag (rond de 50 miljoen euro), maar had eigenlijk veel meer kunnen vangen voor de WK-ster. De Eindhovenaren konden vanuit hun positie alleen niet weigeren. De directie aasde op een financiële klapper.

Kampioenschap ver uit zicht

Door het vertrek van veruit de beste speler van PSV zijn de kansen op de landstitel flink geslonken. Plaatsing voor de Champions League is ver uit het zicht van PSV, terwijl de Eindhovenaren de laatste jaren zo scherp budgetteerde. Ze rekenen bijna op financiële klappers en meedoen aan de CL, anders komt de club in nood en zal het misschien weer creatieve manieren moeten bedenken om aan geld te komen.

Geen gegok meer in Eindhoven

Vroeger durfde PSV nog wel eens te gokken. Wachten tot de zomer met een transfer om zo het kampioenschap te pakken en een dikke financiële bonus van CL-deelname op te strijken. Door de slechte cijfers wil de raad van commissarissen van PSV nu juist verkopen zien. Het achterblijven van zomerse uitgaande transfers koste technisch directeur John de Jong al de kop.

Directie negeert Van Nistelrooij

Trainer Ruud van Nistelrooij wilde graag dat Gakpo bleef om zo kampioen te kunnen worden. Daar had de directie van PSV lak aan. Er moest en zou verkocht worden en het goede WK van Gakpo moest verzilverd worden. Dat PSV niet langer wachten op de winterse transfermarkt voor hogere biedingen geeft te denken. PSV moet geld verdienen en durfde het niet aan om geduldig te zijn.