De transfermarkt sluit in Nederland een dag eerder dan in het buitenland: hoe zit dat?
i

Getty Images

De transfermarkt sluit in Nederland een dag eerder dan in het buitenland: hoe zit dat?

Brian Vesseur • 12:13, 31-08-2022 / Laatste Update: 07:17, 12-12-2023

Het is chaos in de Nederlandse voetballerij, want: Deadline Day! Waar alle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs op hun hoede zijn, daar kunnen de clubs in het buitenland nog relatief rustig aan doen. In veel andere landen sluit de transfermarkt namelijk een dag later! Hoe zit dat precies?

Transfermarkt in Nederland en buitenland: wanneer is Deadline Day?

De reden is eigenlijk heel onschuldig en daarom misschien ook een beetje knullig. De KNVB wist simpelweg niet dat de transfermarkt in andere landen (zoals toplanden Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk) op 1 september sloot. Er is niemand uit de Premier League of LaLiga die even tegen de Eredivisie zei: "Hey, wij sluiten dit jaar op 1 september, moet je ook doen."

En dus ging de KNVB er vanuit dat het gewoon 31 augustus was. Dat levert een nadelige situatie op: als buitenlandse clubs op 1 september nog een speler uit de Eredivisie willen wegplukken, is er geen ruimte om daar nog een vervanger voor te halen.

Geen hulp van de FIFA

De KNVB heeft nog bij de FIFA aangeklopt om Deadline Day toch een dag op te schuiven, maar de Nederlandse voetbalbond kwam begin augustus pas achter de situatie. Toen vond de FIFA het te laat.