Langverwachte bokspartij tussen Conor Benn en Chris Eubank jr. gaat NIET door

6 oktober 2022

Getty Images
Benn vs Eubank JR Postponed Afgelast Boks Wedstrijd Gevecht DAZN Matchroom Gaat Niet Door

Boksliefhebbers zullen wel balen: het geplande gevecht van aanstaande zaterdag tussen de weltergewichten Conor Benn en Chris Eubank jr. gaat NIET door. De 26-jarige Benn kwam volgens de promotors niet ongeschonden door een dopingtest heen, waardoor er een streep door de partij is gezet.


Bij een test werd bij Benn de stof clomifene aangetroffen, wat het testosteron zou versterken. De stof staat met stipt op de anti-dopinglijst.

In een verklaring zei de controlecommissie van de Britse boksbond dat het eventueel doorgaan van de partij 'verboden was en niet in het belang van de bokssport' zou zijn. Oftewel: de bond stond niét achter een mogelijke doorgang. Promoter Matchroom liet donderdag officieel weten dat het gevecht van de baan was.

Zo vaders, zo zoons
Benn en Eubank jr. (foto) waren aan elkaar gekoppeld en dat was met recht een op voorhand nostalgisch gevecht te noemen: de bout tussen de 2 zou 30 jaar nadat hun vaders Nigel Benn en Chris Eubank senior tegen elkaar hadden gevochten, plaatsvinden.

Matchroom daarentegen was niet blij met de beslissing van de bond. Benn, die aangaf schoon te zijn, wilde maar wat graag de ring in en ook Eubank jr. wilde dat de partij door zou gaan. De bond besloot anders, tot ongenoegen van de promotor.

"Het valt niet te ontkennen dat het controle-orgaan van de Britse bond een gebrekkige, niet afgewogen beslissing heeft genomen", aldus Matchroom. "Wat overblijft, is een juridische kwestie tussen de promotors en het bondsbestuur. Wij zijn van plan dit na te streven."

Doping is doping
Matchroom en uitzender DAZN geloven in de onschuld van Benn, die niet op steun van de UK Anti-Doping-organisatie (UKAD) kan rekenen. UKAD-baas Jane Rumble zei dat de bond slechts het protocol volgde. "Wij hebben geconstateerd dat meneer Benn een dopingtest niet heeft doorstaan", aldus Rumble. "Wij handelen slechts naar meldingen die wij krijgen en vragen mensen dan ook op dit te blijven doen."

De knokkers Benn en Eubank jr. konden het geschil maar nauwelijks beseffen en zullen het besluit moeten accepteren. "Hoe is het mogelijk", schreef Eubank jr. op Twitter. "Ik wil mijn excuses aanbieden naar alle fans en eenieder die een ticket had gekocht. Ook aan iedereen die hotels had geboekt, reizen maakte... dit had niet mogen gebeuren. Hij (Benn) heeft zijn lesje ontlopen... voor nu."

Benn is op het moment niet geschorst.