‘Engste Man op de Planeet’ heeft geheim wapen tegen ‘Iraanse Hulk’: “Rico Verhoeven helpt me”

5 november 2021

Oh shit. Oh nee! Ik heb verkeerd onthouden op welke dag ik een belafspraak heb met Martyn 'Scariest Man on the Planet' Ford, de imposante bodybuilder en acteur die ook gaat boksen. In april 2022 treedt hij in de ring tegen bodybuilder Sajjad Gharibi, de 'Iraanse Hulk'. Nu heb ik de 'Engste Man op de Planeet' op me laten wachten. Hoe kan ik dit herstellen? Met welk zielig excuus kan ik hem overtuigen? Zwetend tik ik een berichtje in...


Gelukkig blijkt de Engelsman het niet zo erg te vinden. Hij was toch in de gym en kon door het niet gepleegde telefoontje langer trainen. Pfew. Blijkt Ford dus gewoon de 'Softest Man on the Planet' te zijn. Sportnieuws.nl mag de klerenkast die een rolletje had in onder meer 'Fast & Furious 9' alsnog bellen.

Door: Marcel Roes

Martyn, op zaterdag 2 april 2021 boks je in de O2 Arena te Londen tegen Sajjad Gharibi, de 'Iraanse Hulk. Ford vs Hulk werd ook al in 2018 aangekondigd. Waarom ging het toen niet door?

"Er was nooit een contract tussen Gharibi en mij. Ik kreeg wel een aanbod om te vechten op een Pools evenement. Maar ik dacht nooit aan Hulk als serieuze tegenstander. Kijk naar zijn uiterlijk, zijn omvang. Hij kan amper bewegen. Hij heeft geen sportachtergrond. Vanuit zijn kamp was er wel interesse. Zo werd het een heel mediacircus. Fake news dus. Maar ik heb er nooit met bokspromotors of managers over gesproken."

Je noemt dit een persoonlijk gevecht. Is dat een marketingtruc? Of heeft Gharibi echt iets gezegd of gedaan wat je heeft beledigd?

"De details bewaar ik inderdaad voor later. Maar hij heeft over mij en mijn gezin gesproken op een manier die me heeft geraakt. Wel moet ik het een beetje relativeren. Hij bedoelde het waarschijnlijk niet zo hard als het overkwam. Toch was het genoeg om me te provoceren. Maar fans, vrienden en landgenoten van hem hebben me ook weerzinwekkend benaderd."

"Ik heb screenshots. Maar die mag ik niet posten, want ik heb al een paar waarschuwingen gekregen van Instagram. Om je toch een idee te geven: het zijn walgelijke opmerkingen over mijn vrouw en mijn dochter. [Zie onderaan dit artikel] Dit gevecht draait om rechtvaardigheid en respect. Hier is een grens overschreden. Ik kan dat niet onbestraft laten. Ik ga al mijn woede en frustratie in dit gevecht leggen."

Tijdens je voorbereidingen werk je aan je snelheid en wendbaarheid. Denk je dat Gharibi op die punten zal verbeten? Erg mobiel ziet Hulk er niet uit. Op Instagram slaat hij vooral enorme botten kapot met zijn blote handen.

"Ik weet 100% zeker dat ik win. De vraag is: hoe ga ik winnen. Ga ik het gevecht een paar ronden rekken en hem flink vernederen? Of leg ik hem direct met een serie stoten neer? Hij zal niet in staat zijn om te verwerken wat ik ga uitdelen. Ik ben al kilo's afgevallen. Ik heb wel een sportachtergrond. Het gaat er in sport om dat je je kracht kan omzetten in de juiste techniek."

"Ik denk dat Hulk niet helemaal begrijpt waar hij aan is begonnen. En hoe pijnlijk dit gevecht voor hem zal zijn. Hij heeft sowieso te weinig tijd om zijn lichaam te transformeren. We zijn gewoon totaal verschillend. Hij heeft niet het hart, de focus, opleiding en toewijding om een atleet te zijn."

We zagen op jouw IG dat je laatst in Nederland was. Wat heb je gezien of gedaan?
"Ik kwam kijken naar het gevecht van Rico Verhoeven tegen Jamal Ben Saddik. Ik ben al langdurig bevriend met Rico. Ik heb zoveel respect voor hem. Hij is een ongelooflijke atleet, soldaat en krijger. Zijn vermogen om te vechten en bewegen is imposant. En hij is een echte gentleman. Hij inspireert me. Dat hij met mij wil samenwerken geeft me veel zelfvertrouwen. Hij geeft me energie."

"Hij is druk zat met zijn eigen carrière, hij is momenteel de beste van de beste, en toch is hij er voor me. Of ik nou 2 uur of 2 minuten met hem doorbreng: ik zal dankbaar zijn voor zijn bijdrage. En ik ga ook niet te veel van hem vragen, zijn eigen zaken gaan voor."

Wat denk je als bokser te kunnen bereiken?
"Wat ik zeker niet ga doen is onvoorbereid in de ring stappen. Daarmee zou ik de vechtsport beledigen. Dat zou ik nooit doen. Vechtsporters zetten hun leven op het spel. Ze verdienen alle krediet. Ik weet dat ik niet in no-time een boksprofessional kan worden. Dit gevecht geeft me een kans om al mijn passie en honger op iets nieuws te richten. Maar ik ken mijn plaats, ik besef dat ik in een andere categorie zit dan de ware MMA- en bokskampioenen.'

Ford deelt met ons een voorbeeld van de beledigingen die hij ontvangt: