Hesdy Gerges is mentaal sterker geworden en klaar voor 2022: ‘Ik heb schijt aan Badr, hij aan mij’

6 december 2021

Sjors Tanis
hesdy-gerges-is-mentaal-sterker-en-klaar-voor-2022-kickboksen-ik-weet-dat-ze-me-nodig-gaan-hebben

Hesdy Gerges is helemaal klaar om in 2022 te vlammen in de ring. De 37-jarige kickbokser vocht zo’n 20 jaar geleden zijn 1e partij, nam het in januari nog op tegen Rico Verhoeven en ziet een 3e gevecht tegen Badr Hari helemaal zitten. Sportnieuws.nl ging langs bij ‘Fighterheart’ en sprak hem over zijn liefde voor de sport, zijn ontwikkeling en de toekomst.


“Ik verwacht dat er in 2022 grote partijen aankomen. Ik ben topfit, sterk. Ik heb een goede naam en weet gewoon dat ze me nodig gaan hebben op een gegeven moment”, aldus Gerges na een trainingssessie op de vroege donderdagochtend (09.30 uur) bij zijn sportschool in Haarlem.

Wekker om 04.30 uur
Het is niet de 1e training van de dag voor de Amsterdammer. Om 04.30 uur staat hij op voor een 1e training. “Het is een bepaalde levensstijl. Een soort verslaving eigenlijk. Het is net als eten en drinken, trainen hoort daar voor mij ook gewoon bij”, vertelt Gerges.

De gymsessie in Haarlem, waar Hesdy samen met zijn neef Ashraf vooral krachttraining doet, is niet de laatste activiteit van de dag. ’s Middags staat een kickbokstraining op het programma. “Ik wil m’n lichaam sterk houden voor volgend jaar. Dan verwacht ik dat er wel weer een paar leuke wedstrijden aankomen.” Daarover later meer.

Mentaal sterker
Fysiek is Gerges al sinds zijn eerste officiële wedstrijden topfit, maar ‘Fighterheart’ geeft aan dat hij op mentaal vlak stappen heeft gemaakt. “Ik maak dingen niet meer groter dan ze zijn. De mentale fitheid is er nu ook, ik heb meer rust in mezelf. Ik ben met mijn familie, heb geen afleidingen”, aldus Gerges.

“Vroeger pakte je alles wat je pakken kon, dan wilde je in de schijnwerpers blijven staan. Nu heb ik daar veel meer rust in gevonden. Ik weet wie ik ben, ik ben goed met mezelf.”

Van alcohol en drugs naar kickboksen
Gerges vertelt over het verschil met vroeger. “Als kind was ik best vervelend, een beetje een probleemkind. Veel gezeur op straat, veel met de politie in aanraking. Blowen, drinken, op een gegeven moment ook andere drugs. Nooit verslaafd ofzo, maar wel recreatief gebruik.”

Het omslagpunt is te danken aan de zwager van Gerges. “Daar kwam ik een trainer tegen. Ik was die tijd aan het drinken, aan het blowen. Toen zei hij tegen mij: ‘je bent zo groot, zo sterk. Zonde dat je zo je leven verpest. Kom een keer naar de sportschool.'” Zo geschiedde. “Ik was meteen verliefd op de sport”, aldus Gerges.

Hij kan zijn 1e wedstrijd als jongen van 16 jaar nog goed herinneren. “Dat was al na 6 maanden. Dus ik die wedstrijd vechten, sloeg ik die gozer knock-out uit de ring op de bekertafel. Het publiek ging helemaal uit z’n dak. Dat was voor mij eigenlijk het 1e moment in mijn leven dat ik het idee had dat mensen blij waren met wat ik deed. Mensen waren nooit blij. Dat was ook logisch, want ik deed ook eigenlijk niks waar mensen echt blij van konden worden. Vanaf dat moment wist ik: hier ga ik gewoon groot in worden.”

Hari in 2022?
Terug naar het heden en meteen door naar de toekomst. Want het vele trainen is, naast de gezondheid, gericht op 2022 in de ring. “Ik zit niet bij Glory en ben helemaal contractvrij. Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik wil nergens aan vast zitten”, legt Gerges uit.

Bij mogelijke tegenstanders vallen toch weer de namen van Rico Verhoeven en Badr Hari. Gerges over een 3e wedstrijd tegen Hari: “Dat zou ik heel mooi vinden. Ik heb schijt aan hem, hij heeft schijt aan mij. Ik ben totaal niet onder de indruk van hem. Ik respecteer zijn carrière, maar daar is ook alles mee gezegd. Maar ja, zo’n partij zou wel heel leuk zijn. Voor mij, voor hem én voor het kickboksen.”

Hesdy Gerges (r) in 2018 tijdens zijn gevecht tegen Badr Hari.

Trainen met Verhoeven?
In het verleden kreeg Gerges het nog aan de stok met Verhoeven, maar sinds hun partij in januari lijkt de strijdbijl begraven. “Rico is gewoon supergoed, daar moet je echt goed getraind voor zijn. Ik neem wel m’n woorden terug van eerder dat ik hem een vervelend mannetje vind”, aldus Gerges.

”Hij is best een aardige gozer, die eigenlijk gewoon anders is dan anderen in de sport. Maar dat maakt hem niet slecht. We volgen elkaar ook op Instagram, er is zelfs sprake van dat we een keer samen gaan trainen.”

Hesdy Gerges (r) in actie tegen Rico Verhoeven in januari.

1 ding staat voor Gerges vast: hij zal in 2022 in de ring stappen voor een mooie wedstrijd. “Ik wil gewoon tegen de topjongens staan. Rico, Badr, Alistair Overeem, Gökhan Saki. Dat lijken mij gewoon vette partijen. In de Amsterdam Arena (tegenwoordig Johan Cruijff Arena, red.) zou helemaal geweldig zijn, dan zou de cirkel rond zijn", aldus de Amsterdammer, die het in 2010 in de Amsterdam Arena voor de 1e keer opnam tegen Hari.