Een ode aan ‘fat man’ Tyson Fury
i

Getty Images

Een ode aan ‘fat man’ Tyson Fury

Brian Vesseur • 19:15, 29-03-2022 / Laatste Update: 22:16, 11-12-2023

In de vroege ochtend van 22 februari 2020 zag ik Tyson Fury voor het eerst in actie. De echte vechtsportfanaat weet meteen: de schrijver van dit artikel is geen echte boksfan. Anders had ik Fury ver vóór 2020 in actie gezien. Toch was ik direct verkocht aan The Gypsy King in die vroege morgen.

Door: Brian Vesseur

Het begon allemaal met zijn fenomenale opkomst. Hij droeg een gouden kroon en een rode cape, zoals een (Gypsy) King betaamd. Vervolgens liet hij zich in een luxe zetel naar het podium rijden. Met die rustige, kalme muziek erbij. Fury voelde zich al de koning voor hij had gewonnen. Prachtig.

Hij nam het overigens op tegen Deontay Wilder. Niet voor het eerst: in 2018 eindigde het gevecht onbeslist. Voor het eerst dat Fury een gevecht niét won. Maar nog steeds ongeslagen, dus. Op de persconferentie na dat gevecht zong Fury - niet voor het eerst - een liedje met het publiek en de aanwezige pers. Wilder werd in Fury vs. Wilder II wél de ring doorgeslagen.

Na zo’n gevecht, toen ik eenmaal was verkocht aan Fury en zijn hele showtje, zoek ik dan alles over hem op. En dan kom je erachter wat voor verhaal er achter hem schuilt. Een diepe depressie, waardoor hij een tijd is gestopt met boksen. Gestopt als wereldkampioen, die zijn titel niet kon verdedigen door cocaïnegebruik.

'A fat man'

Op 28 november 2015 werd hij wereldkampioen, door Wladimir Klitschko (broer van Vitali, de burgemeester van het Oekraïense Kiev) te verslaan. Op de persconferentie die volgde, deed hij iets legendarisch. Hij trok zijn shirt uit – waarna een dikke buik te zien was – en zei: "Look at me! You lost to a fat man."

Die trash talk had hij al vanaf dag 1. In 2013 zei hij voorafgaand aan een duel: "There's no man born from his mother that can beat Tyson Fury. I hope you believe in magic, 'cause you need a lot of magic to beat me."

Het gevecht met Klitschko bleek dus ook tijdelijk zijn laatste. Hij lag er 2 jaar uit door mentale problemen, maar kwam dus terug. Voor Fury zelf ongetwijfeld de mooiste overwinning uit zijn carrière: het verslaan van zijn eigen struggles.

Comeback

Hij had 2 challengers nodig bij zijn comeback, vervolgens mocht hij alweer om de wereldtitel vechten. Ditmaal dus tegen Wilder, in Fury vs. Wilder I. Waar Fury’s teller op 27-0 stond, daar stond Wilders teller al op 40-0. Een titanenstrijd, die dus in 1e instantie onbeslist bleef.

Wel ging Fury in dat gevecht naar de grond. Op de een of andere manier weet die gek het dan elke keer voor elkaar te krijgen om tóch weer op te staan. Het 2e gevecht won hij dus. Contractueel gezien moest er ook nog een Fury vs. Wilder III komen en die kwam in oktober 2021. Nog niet zo lang geleden. Wilder ging naar de grond, Fury ging 2 keer naar de grond, maar uiteindelijk werd Wilder in ronde 11 knock-out gebeukt. De wereldtitel bleef voor The Gypsy King.

Final fight?

Straks vecht Fury mogelijk voor het laatst. Op 23 april vecht hij tegen Dillian Whyte, in het Engelse Wembley. Een Brits onderonsje. Het zou goed kunnen dat Fury denkt: laat mij maar als wereldkampioen stoppen, na een overwinning in ‘mijn’ Wembley.

Alle kaarten lijken in handen van Fury. Op internet vragen boksfans zich hardop af of Whyte wel durft of wanneer hij gaat afzeggen. Duidelijk is dat ik voor de tv zit, in de hoop op een fantastische opkomst van Fury en een mogelijk afscheid in stijl.

Het Instagram-account 'No Context Tyson Fury' is trouwens ook het checken waard: