Nederlandse boksbond na bizarre soap lid van nieuwe mondiale organisatie
i

Pro Shots

Nederlandse boksbond na bizarre soap lid van nieuwe mondiale organisatie

Trevor Wagener • 17:53, 09-08-2023 / Laatste Update: 02:34, 12-12-2023

De NBB is lid geworden van World Boxing! De Nederlandse boksbond sloot zich aan bij de nieuwe internationale boksfederatie nadat de IBA, waar de NBB hiervoor bijzat, al een tijdje kampte met bestuurlijke- en geldproblemen.

World Boxing werd afgelopen april opgericht als alternatief voor de IBA. Nederland is na de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, Engeland en Groot-Brittannië het 6e lid van het nieuwe orgaan.

De problemen rondom IBA gaan ver, en ver terug: zo besloot de IBA in mei om de NBB en andere nationale boksbonden te schorsen vanwege hun aandeel bij het oprichten van de nieuwe federatie. World Boxing is onder meer bedacht en opgezet door voormalig NBB-voorzitter Boris van der Vorst.

Eten van meerdere walletjes

In een statement schreef de Nederlandse bond dat het, ondanks de aansluiting bij World Boxing, nog 'gewoon' lid blijft van IBA. Zowel IBA als World Boxing vindt het oké als een nationale boksbond bij meerdere organisaties aan is gesloten. Tientallen andere nationale boksbonden wachten nog op de toelating bij World Boxing.

IBA raakte afgelopen juni al de olympische erkenning kwijt. Het internationaal olympisch comité (IOC) zette in die maand een streep door IBA na het jarenlang gevoerde wanbeleid. World Boxing wil de olympisch erkenning maar wat graag overnemen. Mocht dat onverhoopt niet lukken, moet de sport vrezen voor de plek op het olympische programma.

Is boksen olympisch?

Boksen is voorlopig geen onderdeel van de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028. Door het gedoe bij IBA moest het IOC bij zowel de Spelen van Tokio in 2021 als bij die volgend jaar in Parijs (2024) al de organisatietaken overnemen.