Geen Mathieu, geen Wout, wel Lars? ‘Heel speciale’ kans voor Nederlandse veldrijder op WK

28 januari 2022

Getty Images
geen-mathieu-van-der-poel-geen-wout-van-aert-wel-lars-van-der-haar-heel-speciale-kans-nederlander-wk-veldrijden

Het WK veldrijden bij de mannen krijgt zondag sowieso voor het eerst sinds 2014 een andere winnaar dan Mathieu van der Poel of Wout van Aert. De 2 toppers ontbreken vanwege verschillende redenen op het wereldkampioenschap. Lars van der Haar is wel aanwezig in Fayetteville, Verenigde Staten. Sportnieuws.nl sprak hem vlak voor dé wedstrijd van het jaar.


“Ik ga met het idee naar Amerika dat ik meer kans heb dan dat ik voor het seizoen had verwacht”, aldus de 30-jarige Van der Haar.

Topfavoriet ontbreekt
Van der Poel was de beste bij het WK veldrijden in 2015, 2019, 2020 én 2021. De Nederlandse alleskunner is deze editie afwezig vanwege rugklachten. Zijn grote rivaal, de Belg Van Aert, won het WK 3 keer op rij, van 2016 tot en met 2018. De renner van Jumbo-Visma skipt het WK omdat het niet in zijn voorbereiding op het wegseizoen past.

Dus is het lastig om een topfavoriet aan te wijzen. Van der Haar hoort bij de kanshebbers, net als de Belgen Eli Iserbyt, Toon Aerts en Laurens Sweeck én de Brit Tom Pidcock, olympisch kampioen mountainbiken. “Dat Mathieu en Wout er niet bij zijn, maakt het een bijzonder WK”, vindt Van der Haar. "Ook ik heb nu een stuk meer kans. Dat is wel heel speciaal."

Lees ook: Lars van der Haar: ‘Wout en Mathieu hebben het veldrijden veranderd’

3 WK-medailles, op naar nummer 4?
Van der Haar is ervaren. Hij wist al 3 keer een medaille in de wacht te slepen op een wereldkampioenschap veldrijden: zilver in 2016 en brons in 2013 en 2015. Het grote doel van de renner van Baloise Tek Lions? Een 4e WK-medaille toevoegen aan zijn collectie. “Het podium halen is het grote doel”, vertelt de Nederlandse favoriet. "Maar daar hoort dus ook winnen bij."

Van der Haar is met Corné van Kessel de enige Nederlandse deelnemer bij de mannenprofs. Van druk heeft hij weinig last. "Ik weet hoe het is om te moeten presteren. Die druk leg ik mezelf ook op."

lars-van-der-haar-podium-wk-veldrijden-2013-naast-sven-nys-en-klaas-vantornout

Nederlands- én Europees kampioen
Dit veldritseizoen won Van der Haar 3 crossen: de wereldbeker in Tabor, het Nederlands kampioenschap in Rucphen én het Europees kampioenschap rond de Vamberg. “Bij het EK was ik misschien niet de grote favoriet, maar ik wist wel dat ik goed was en dat die zege eraan kwam”, legt hij uit. “Dat het dan op een kampioenschap gebeurt is natuurlijk prachtig.”

Check hier hoe Van der Haar begin november de Europese titel pakte:
(tekst gaat verder onder de tweet)
Van der Haar verwacht op het wereldkampioenschap in Fayetteville in topvorm te zijn. “Voor het seizoen hebben we een plan gemaakt en het idee was om op de kampioenschappen, en dan vooral het WK, in topvorm te zijn.” Zijn laatste wedstrijd voor het WK, in Hoogerheide, beëindigde Van der Haar als 2e achter Iserbyt. "Het resultaat was voor mij niet eens heel belangrijk. Het ging om het gevoel en dat was goed. Ik heb daar nog eens lekker kunnen afzien."

Terug in de VS
Dinsdag vlogen Van der Haar en andere Nederlandse deelnemers naar de Verenigde Staten. Het wordt de 2e keer dat een WK veldrijden in het land wordt gehouden, na 2013 in Louisville. Destijds greep Van der Haar als jonge renner de bronzen plak, achter de Belgen Sven Nys en Klaas Vantornout. “Het is mooi om weer terug te gaan naar de VS. Toen stond ik op het podium met een heel andere generatie. Hopelijk nu weer.”

Parkoers op maat?
Van der Haar heeft in oktober het parkoers in Fayetteville verkend. “De lange beklimming zal bepalend zijn. Al hebben ze bij het klimmen nog wel een aanpassing gedaan. Maar het is een a-typisch veldritparkoers”, legt de 30-jarige renner uit. “Het is niet heel technisch en heel snel als het droog is.”

Volgens Weer.nl belooft het droog en zonnig te worden als Van der Haar en co zondag in actie komen. Koud is het daarbij ook niet in het stadje in de staat Arkansas. De temperatuur ligt ruim boven de 10 graden.

Check hier het parkoers in Fayetteville:
(tekst gaat verder onder de video)
Dit zou Van der Haar moeten liggen, aangezien hij als explosieve renner wordt gezien. De Nederlander weet in ieder geval waar het verschil gemaakt kan worden. “Het hangt af van de 1e ronde. De start is explosief, een korte lijn. Die start is heel belangrijk en kan voor mij een voordeel zijn. Nee, het zal niet alleen 'de Belgen volgen' worden", refereert hij aan het traditioneel ijzersterke blok van de zuiderburen.

Het wereldkampioenschap veldrijden voor mannen begint zondag om 14.30 uur (Nederlandse tijd). Zaterdag om 14.30 uur (Nederlandse tijd) strijden de vrouwen om de regenboogtrui. Annemarie Worst en Denise Betsema ontbreken.

lars-van-der-haar-in-actie-tijdens-ek-veldrijden-2021

Nederlandse deelnemers WK veldrijden 2022


Mannen
Lars van der Haar en Corné van Kessel

Vrouwen
Lucinda Brand, Marianne Vos, Yara Kastelijn, Inge van der Heijden, Ceylin del Carmen Alvarado en Manon Bakker

Beloften mannen (onder 23 jaar)
Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Mees Hendrikx

Beloften vrouwen (onder 23 jaar)
Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij

Junioren mannen
David Haverdings

Junioren vrouwen
Leonie Bentveld en Lauren Molengraaf

Check hier 10 hoogtepunten van de laatste 10 edities van het WK veldrijden: