Mathieu van der Poel fietst Wout van Aert en Tom Pidcock op een hoopje in Antwerpen
i

Getty Images

Mathieu van der Poel fietst Wout van Aert en Tom Pidcock op een hoopje in Antwerpen

Bart van der Wijst • 17:16, 23-12-2023 / Laatste Update: 09:03, 05-01-2024

Mathieu van der Poel is in vorm op de crossfiets! Zaterdagmiddag won de Nederlander in zijn regenboogtrui met overmacht de wereldbekerwedstrijd in Antwerpen. Wout van Aert werd op gepaste afstand tweede, net als vrijdag bij de Zilvermeercross. Tom Pidcock was in geen velden of wegen te bekennen.

Het was voor het eerst in het crossseizoen dat de Grote Drie gezamenlijk aan de start verschenen. Toch werd het niet het duel waar iedereen zo op hoopte. Al was er wel chaos bij de start.

Start

Van der Poel schoot uit zijn kliksysteem en Pidcock viel in het zand. Zij reden in het begin dan ook op achterstand. Van der Poel lag zelfs even 24e, Pidcock stond 19e. Van Aert, die zonder kleerscheuren wegkwam, fietste als 8e rond.

Na de tweede lap had Van der Poel de schade al gerepareerd. Toen fietste hij achter koploper Michael Vanthourenhout. Na drie rondes was het verschil voor Van der Poel al 16 seconden, daarna was hij niet meer bij te houden. In de slotrondes was het uitfietsen voor Van der Poel, die zijn 34e wereldbekerzege boekte. Uiteindelijk had hij 28 seconden voorsprong op Van Aert, Pidcock werd 8e.

Reactie Van der Poel

"Ik klikte uit mijn pedaal en kwam in de chaos terecht", analyseerde Van der Poel zijn slechte start. "Mijn benen waren echter goed en ik raakte niet in paniek. Er waren wel een paar stukken waar ik kon inhalen", aldus Van der Poel, die dat ook deed. "Het gaat wel goed, ik mag niet klagen. Voor mij is het nu vooral zaak om gezond te blijven en de kerstperiode zo goed mogelijk door te komen."

Van Empel

Bij de vrouwen won Fem van Empel haar 11e race van dit seizoen. De wereldkampioene fietste in de vierde van de zes ronde weg bij de rest en werd niet meer achterhaald. Het podium was volledig Nederlands met verder Lucinda Brand en Puck Pieterse.