Mathieu van der Poel is niet te stoppen: fenomeen wint ook veldrit in Hulst voor eigen publiek
i

ANP

Mathieu van der Poel is niet te stoppen: fenomeen wint ook veldrit in Hulst voor eigen publiek

Noah Hoogenboezem • 17:11, 30-12-2023 / Laatste Update: 00:05, 08-01-2024

Er staat dit veldritseizoen geen maat op Mathieu van der Poel. Het wielerfenomeen won ook de wereldbekerwedstrijd voor eigen publiek in Hulst. Van der Poel was net als de eerste wedstrijden dit seizoen niet te volgen voor de rest en kwam met een straatlengte voorsprong over de streep. Net als bij de vrouwen werd het een Nederlands feestje: de hele top 4 was Nederlands.

Het thuispubliek keek uit naar een prachtig gevecht tussen 'De Grote Drie': Van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Tot nu toe is het dit veldritseizoen vooral 'De Grote Één', want Van der Poel heeft alle wedstrijden gewonnen dit seizoen en zijn grote rivalen hebben het erg moeilijk. In Hulst hadden Van Aert en Pidcock pech bij de start en waren ze meteen kansloos voor de overwinning.

Pech

Pidcock kwam bij de start meteen ten val en moest lopend op weg naar de materiaalpost, want zijn fiets was aan diggelen en dat gold ook voor zijn kansen om de veldrit te winnen. Van Aert probeerde even later een vreemde inhaalactie op Pim Ronhaar en de Belg ging onderuit. Zijn ketting lag er ook nog eens af en dus lag hij ook op grote achterstand van de kop.

Spetterende zege

Van der Poel bleef in tegenstelling van zijn concurrenten wel overeind en reed met alleen maar landgenoten in de kopgroep. Na drie ronden vond de wereldkampioen het genoeg en reed hij weg bij de andere Nederlanders. Van der Poel kwam de rest van de wedstrijd niet meer in gevaar, maar er was nog wel een opmerkelijk moment: de Nederlander leek tijdens de laatste ronde richting iemand in het publiek te spugen.

Strijd om het podium

De andere Nederlanders vochten achter Van der Poel om plek 2. Joris Nieuwenhuis won dat gevecht van Lars van der Haar. Pim Ronhaar eindigde net naast het podium op de vierde plaats. Wout van Aert vocht zich nog aardig terug, maar moest genoegen nemen met een vijfde plek.