Superieure Fem van Empel rijdt concurrentie op een hoop bij veldrit in Hamme
Fem van Empel boekte haar zestiende overwinning van het seizoen in Hasse © Getty Images

Superieure Fem van Empel rijdt concurrentie op een hoop bij veldrit in Hamme

15:20, 27-01-2024 / Laatste Update: 15:22, 27-01-2024

Veldrijdster Fem van Empel heeft zaterdag helemaal niets heel gelaten van de concurrentie. De wereldkampioene was oppermachtig in het Belgische Hamme. Lucinda Brand eindigde op meer dan een minuut als tweede en Manon Bakker pakte het laatste plekje op het podium. Het was alweer de zestiende overwinning van het seizoen voor Van Empel.

Van Empel vloog uit de startblokken en liet er geen misverstand over bestaan wie er zou gaan winnen. De wereldkampioene reed al in de eerste van zes rondes weg bij de rest van het veld. Haar voorsprong bleef elke ronde groeien en bij de finish was het verschil met Nederlands kampioene Brand uiteindelijk meer dan een minuut.

Brand moest met Bakker strijden om de tweede plaats, maar wist haar ruim voor het einde van de cross af te schudden. Bakker haar derde plaats kwam nog in gevaar, want de Belgische Laura Verdonschot bleef tot de laatste ronde bij. De Belgische viel echter en daarmee was de podiumplaats voor Bakker binnen.

'Niet voluit'

Van Empel kwam geen enkel moment in de problemen, maar toch voelde ze zich niet de hele wedstrijd op haar gemak: "Het was verraderlijk met de sporen in de modder". Haar vroege aanval was dan ook niet zomaar: "Door die sporen was het een voordeel om alleen te rijden. Ik hoefde aan het einde niet meer voluit te gaan en vanaf dat moment kon ik aan de cross van zondag gaan denken." Van Empel mag zondag voor eigen publiek gaan rijden, want dan is de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide.