🎥 | Wereldkampioene Fem van Empel showt regenboogtrui voor 1e keer en wint

12 februari 2023

Wereldkampioene Fem van Empel heeft na een korte vakantie de Krawatencross in het Belgische Lille gewonnen, een veldritwedstrijd die meetelt om de X2O-Trofee. Het was haar 1e race in de regenboogtrui.


Van Empel zag kort achter haar Ceylin del Carmen Alvarado als 2e finishen. Annemarie Worst werd 3e, Lucinda Brand 4e.

Klassement
Van Empel veroverde vorige week in Hoogerheide de wereldtitel en meldde toen dat daarmee haar seizoen erop zat. Daar kwam ze van terug. Met nog 1 wedstrijd voor de boeg heeft de 20-jarige Nederlandse een grote kans om de eindzege in het klassement over 8 wedstrijden te winnen.

Voor Brand was de vervroegde terugkeer van een vakantie in Marokko van Van Empel slecht nieuws. Brand staat 2e in het klassement dat een hoofdprijs heeft van 30.000 euro. Volgende week rijden de vrouwen nog in Brussel. In het klassement heeft Van Empel een riante voorsprong.

Reactie
Van Empel had een moeilijke start op het droge parcours in Lille. "Het was misschien wel mijn slechtste start ooit. Ik had nieuwe pedalen en nieuwe schoenplaatjes, ik moet nog een beetje wennen", verklaarde ze haar vroege achterstand op de snel vertrokken Worst, Alvarado en Brand. Die laatste had 48 seconden goed te maken om op gelijke hoogte te komen met Van Empel.

De wereldkampioene zette de zaken snel recht. In de 2e ronde reed ze al voorop met alleen nog Alvarado in haar wiel. Worst sloot nog even aan, maar in de slotronde kon alleen Alvarado nog op hangen en wurgen volgen. "Het was mooi om voor het eerst een wedstrijd te rijden in de regenboogtrui. En zeker zo mooi dat ik het op zo'n manier kan afmaken. Mijn doel was om zo ver mogelijk uit te lopen in het klassement. De afgelopen week heb ik niets gedaan."