Ajax: Maarten Stekelenburg is voorlopig de nieuwe eerste doelman

5 februari 2021

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax noemt de schorsing voor doelman Andre Onana van 12 maanden ‘extreem hoog’. De keeper mag 12 maanden geen wedstrijden spelen en ook niet trainen omdat hij positief is getest op het verboden middel furosemide. ,,Hij voelde zich niet lekker en nam een pilletje voor hoofdpijn”, vertelde Van der Sar aan Ajax TV.


Dat gebeurde op 30 oktober tijdens een controle op sportpark De Toekomst. ,,Maar hij heeft dat pilletje uit een verkeerde strip gepakt. Hij nam een pilletje dat zijn vrouw tijdens de zwangerschap gebruikte om vocht af te laten drijven. We wisten dit al een tijdje. André heeft de afgelopen 3 maanden in een rollercoaster gezeten. Maar hij heeft goed gespeeld en getraind. De UEFA gelooft ook dat hij het pilletje per ongeluk heeft genomen. Dat het niet zijn intentie was. Daarom vinden wij deze straf extreem hoog.”

Wachten op uitleg
Ajax kreeg het slechte nieuws van de dopingschorsing donderdagavond te horen. ,,We wachten nu op de uitleg van de UEFA”, zei Van der Sar. ,,Al weten we al dat ze hebben gezegd dat het zijn intentie niet was. Daarna hebben we drie weken de tijd om samen met Andre of alleen met Ajax naar het CAS te stappen. We willen een beroepsprocedure omdat het niet zijn intentie was. Dat is voor ons het belangrijkste. André is onze nummer 1 keeper en international van Kameroen. Hij staat hoog aangeschreven en is snel en krachtig. Hij heeft dit helemaal niet nodig”, doelt Van der Sar op het middel dat ook doping maskerend is.

Stekelenburg
,,Hij is enorm teleurgesteld. Dit is een klap voor hem en de club en voor de fans. Hij is mateloos populair en een extreem goede keeper.” De 38-jarige Maarten Stekelenburg is voorlopig de eerste doelman van Ajax, met de talenten Kjell Scherpen en Dominik Kotarski achter zich. ,,Ajax is een club die spelers een kans geeft”, aldus Van der Sar. ,,Stekelenburg is ervaren, dat heeft hij bij Ajax en het Nederlands elftal laten zien. Hij is rustig en heeft een goede uitstraling. Maar dat we André nu gaan missen, staat buiten kijf.”