Zo veel duels zijn ‘nodig’ om geselecteerd te worden voor Oranje: ‘Voorrang voor Ajacieden’

22 september 2022

Proshots
Ajacieden In Oranje Voorkeur Nederlands Elftal Nations League Polen Onderzoek

De selectie en opstelling van Oranje zorgt áltijd voor discussie. Niet voor niets is de uitspraak '17 miljoen bondscoaches' een gebruikelijke term in het voetballand dat Nederland is. Wie moet er geselecteerd worden, en wie niet? AD-journalist Sjoerd Mossou schreef, aan de hand van cijfers van het ESPN-programma De Voetbalkantine, hoeveel wedstrijden spelers 'nodig hebben' om te mogen debuteren in Oranje. De resultaten zijn op zich opvallend te noemen.


Het programma gebruikte een overzicht waarin gekeken werd naar alle Oranje-debutanten sinds het jaar 2000. Te zien is dat de Oranje-international die bij Ajax onder contract staan gemiddeld 34,5 wedstrijd in de Eredivisie moet hebben gespeeld om een uitnodiging voor het nationale team te krijgen.

'Ajacieden krijgen voorrang'
Dit staat haaks op de cijfers bij bijvoorbeeld PSV en Feyenoord. Spelers van die clubs hebben gemiddeld 85,5 (PSV) en 86,8 (Feyenoord) wedstrijden nodig om opgeroepen te worden. Wie zijn de 10 'snelste debutanten' dan? Ook deze lijst wordt gedomineerd door spelers van de regerend landskampioen.

Analist en oud-voetballer Hedwiges Maduro had in 2005 na amper 3 potjes Eredivisie-voetbal al zijn Oranje-debuut gemaakt. Op plek 2 staat Ron Vlaar. De verdediger, die destijds voor AZ speelde, verdedigde de kleuren van zijn land al na 6 duels op het hoogste niveau. Nadien is de lijst nagenoeg voor Ajax.

Top 10-snelle debutanten
Matthijs de Ligt (na 7 wedstrijden), Joël Veltman (na 11), Ryan Babel en Wesley Sneijder (ieder 12), Kenny Tete (13) en Ricardo van Rhijn (15) hadden snel na hun competitiedebuut ook al hun Oranje-debuut te pakken. Karim Rekik (18) maakt, samen met Jetro Willems en Ugur Yildirim (allebei 20) de top 10 compleet.

Lees ook: Dit is de vermoedelijke opstelling van Oranje voor het Nations League-duel met Polen