Ajax begint zwak aan nieuw seizoen, maar wint wel van Fortuna Sittard dankzij sterke 2e helft

Eimert Pruis • 20:24, 06-08-2022 / Laatste Update: 07:26, 12-12-2023

Ajax is goed weggekomen in Sittard. De Amsterdammers moesten een comeback maken in de 2e 45 minuten en slaagden daarin met vlag en wimpel. Zo werd een 1-0-achterstand bij rust weggepoetst en een 2-3-eindstand op het Limburgse scorebord gezet. De 2-3 was van niemand anders dan Burak Yilmaz.

Ajax begon waardeloos aan het nieuwe seizoen van de Eredivisie. Achterin is de ploeg van trainer Alfred Schreuder erg kwetsbaar en voorin creëerde Ajax niets.

Frisheid bij Fortuna

Fortuna Sittard daarentegen begon vol met frisse moed aan de nieuwe jaargang. Mede mogelijk gemaakt door de komst van de Turkse oude topspits Burak Yilmaz. Er hangt iets in de lucht in Sittard, hoop dat er iets moois mogelijk is dit seizoen. Dat straalde de ploeg van trainer Sjors Ultee duidelijk uit.

Vroeg doelpunt

Het hielp natuurlijk wel dat Fortuna na 5 minuten op voorsprong kwam. Paul Gladon kreeg een pass op maat van Arianit Ferati en rondde keurig af. Het betekende de 1e goal van het nieuwe Eredivisieseizoen omdat de openingswedstrijd sc Heerenveen-Sparta Rotterdam in 0-0 eindigde.

Wisselingen helpen Ajax

Ajax moest dus aanzetten en wachtte daarmee tot in het begin van de 2e helft. Echte spits Brian Brobbey kwam erin voor nummer 10 Steven Berghuis en Davy Klaassen wisselde voor Perr Schuurs. Het zorgde voor de ommekeer. In de 48e en 51e minuut had Ajax het al omgedraaid via Kenneth Taylor en Devyne Rensch. Brobbey zelf maakte er nog 1-3 van.

Altijd randje buitenspel

Bij alle ballen zo'n beetje die Ajax in het netje schoot hing een luchtje van buitenspel. De Amsterdammers hadden meestal geluk, maar de goal van Steven Bergwijn in de 79e minuut werd wel afgekeurd.

Yilmaz laait even een vrije trap binnen

En oh ja, Yilmaz kwam ook nog in het veld bij Fortuna. 24 minuutjes deed hij mee en hoe. Hij poeierde op doel, maar zijn schot werd geblokkeerd. In de slotfase mocht de Turkse spits aanleggen voor een vrije trapje en dat kan je wel aan hem overlaten. Zo weten ook de Oranje-internationals. BAM, keurig in de hoek. Het leverde Fortuna niet de punten op, maar het feest van de hoop in Sittard was er niet minder op.

Kampioensgeluk

En zo kwam Ajax goed weg bij de competitiestart. Een beetje van het kampioensgeluk is al verspild, zullen ze in Eindhoven en Rotterdam denken.