Ajax blijft afstraffing bespaard bij Napoli, maar door nederlaag is knock-outfase Champions League ver weg

Sjors Tanis • 22:38, 12-10-2022 / Laatste Update: 14:58, 07-01-2024

Ajax is ver verwijderd van een ticket voor de knock-outfase van de Champions League. De Amsterdammers bleven na 2 vroege tegengoals tegen Napoli een afstraffing zoals een week eerder in Amsterdam (1-6) bespaard, maar de Italianen wonnen wel redelijke eenvoudig: 4-2.

Door de nederlaag blijft Ajax ook na 4 speelrondes op 3 punten in groep A. Napoli is foutloos met 12 punten. Liverpool heeft 6 punten, maar neemt het later op woensdag (aftrap 21.00 uur) op tegen Rangers FC (0 punten). De top-2 plaatst zich voor de 8e finales van de grootste Europese clubcompetitie. Ajax speelt nog tegen Liverpool (thuis, 26 oktober) en Rangers (uit, 1 november).

Dramatische start

Al na iets meer dan 3 minuten lag de bal achter Ajax-keeper Remko Pasveer in het doel. Nota bene oud-PSV'er Hirving Lozano rondde een fraaie combinatie af met het hoofd: 1-0. In de 16e minuut verdubbelde spits Giacomo Raspadori de score. De Italiaan haalde verwoestend uit na een sublieme actie van Khvicha Kvaratskhelia: 2-0.

Ajax kwam na de 2 tegentreffers wat beter in de wedstrijd, al kreeg Napoli wel kansen om de score verder op te voeren. Namens de Amsterdammers was Steven Bergwijn dichtbij, maar hij trof de sluitpost van de thuisploeg.

(tekst gaat verder onder de foto)

Alfred Schreuder.

2 penalty's, blunder Blind

Trainer Alfred Schreuder wisselde net als in Amsterdam niet bij rust en dus gingen dezelfde 11 Ajacieden verder in de 2e helft. De bezoekers maakten via Davy Klaassen in de 49e minuut zelfs de 2-1. Even leek er hoop voor Ajax, maar na hands van Jurriën Timber en ingrijpen van de VAR kreeg Napoli na een uur een goedkope penalty. De Georgiër Kvaratskhelia faalde niet: 3-1.

Ajax verdiende na ruim 80 minuten ook een penalty na een overtreding op invaller Brian Brobbey. Bergwijn scoorde vanaf 11 meter en dus werd het 3-2, maar verder kwam de ploeg van Schreuder niet.

Sterker: na een fout van aanvoerder (bij afwezigheid van de geschorste Dusan Tadic) Daley Blind zorgde invaller Victor Osimhen voor de eindstand: 4-2. Zo bleef Ajax zonder punten achter in Napels. Het is de 1e Champions League-nederlaag van Ajax in Italië sinds 2006.