Ajax krijgt Berlijnse muur niet gesloopt: Union Berlin schakelt Amsterdammers uit

Bart van der Wijst • 23:55, 23-02-2023 / Laatste Update: 01:14, 12-12-2023

Ajax kan zich richten op de Eredivisie en het bekertoernooi, ze zijn uitgeschakeld in de Europa League. In de tussenronde was Union Berlin na de 0-0 in Amsterdam met 3-1 te sterk in Duitsland. Ajax trapte volledig in de val van de thuisploeg, die een ware Berlijnse muur in het Stadion An der alten Försterei bouwde.

Vanaf minuut 1 was het spelbeeld duidelijk. Ajax kreeg de bal van de thuisploeg, die via counters en standaardsituaties wilden reageren. Dat leverde uiteindelijk ook de openingstreffer op.

Hands

Na een corner kreeg Calvin Bassey de bal tegen de arm. Die hing in onnatuurlijke positie en dus werd scheidsrechter Ricardo de Burgos naar het VAR-scherm geroepen. De uitkomst: penalty. Die werd benut door Robin Knoche, al zat doelman Gerónimo Rulli er nog wel met een handje aan.

Flater

Ajax kreeg daarna meer grip op de wedstrijd. Desondanks hield Union eigenlijk vrij eenvoudig stand. In de slotfase leek er toch de 1-1 te komen. Mohammed Kudus tikte de rebound binnen, alleen hij stond buitenspel. Ook in de herhaling stond hij buitenspel, dus ging het doelpunt definitief niet door. Er kwam uiteindelijk wel een goal. Aan de andere kant. Daarbij zag doelman Rulli er niet goed uit.

Korte hoop

Snel na rust bracht Kudus de spanning terug. Met meer geluk dan wijsheid werkte hij een voorzet van Steven Bergwijn binnen. Maar aan alle Amsterdamse hoop kwam een paar tellen later alweer een einde. Danilho Doekhi (ex-Vitesse) kopte een corner kiezelhard binnen. Kudus had de spanning nog wel terug kunnen brengen door de 3-2 te maken. De Ghanees miste echter voor open doel.

Dus gaat Ajax net als PSV onderuit in de tussenronde van de Europa League. Feyenoord blijft als enige ploeg over in de achtste finales. AZ is er ook nog, zij spelen in de Conference League.