Ajax verliest koppositie aan PSV na foutenfestijn tegen sterk AZ

Sjors Tanis • 20:50, 18-09-2022 / Laatste Update: 21:29, 11-12-2023

AZ heeft Ajax het eerste puntenverlies (en de 1e nederlaag) van het seizoen bezorgd in de Eredivisie. De Alkmaarders draaiden een vroege achterstand in eigen huis nog voor rust om: 2-1.

Ajax blijft staan op 18 punten. De Amsterdammers zien dat PSV na 7 speelrondes de nieuwe koploper is, al is dat op doelsaldo (met een verschil van 1 goal). AZ heeft 17 punten en staat 3e op de ranglijst.

AZ leidt bij rust na persoonlijke fouten

De bezoekers begonnen sterk in Alkmaar. Al na iets meer dan 11 minuten was het raak. Daley Blind stuurde Kenneth Taylor weg met een heerlijke hoge pass. Taylor legde de bal breed, Mohammed Kudus tikte binnen: 0-1.

(tekst gaat verder onder de tweet)

Maar AZ kroop na de tegengoal steeds meer uit de schulp. Toch lukte het pas om te scoren na een fout van de tegenstander. Devyne Rensch gleed de bal zo in de voeten van de geboren Amsterdammer én oud-Ajacied Mees de Wit en hij faalde niet: 1-1. Vlak voor rust stond Calvin Bassey te slapen, waardoor Jens Odgaard geen buitenspel stond en de 2-1 maakte.

AZ vergeet duel in slot te gooien, maar wint wel

In de 2e helft kon Ajax amper een vuist maken. Sterker: AZ was via onder meer Tijjani Reijnders, Yukinari Sugawara en Odgaard dicht bij de 3-1, maar Ajax-keeper Remko Pasveer had enkele fraaie reddingen in huis. In de 70e minuut kreeg Kudus de kans voor de bezoekers, maar Dani de Wit redde op de doellijn. Zo'n 10 minuten later stond Reijnders op de doellijn voor een safe op een inzet van Bergwijn.

Het lukte de Amsterdammers niet om de achterstand goed te maken. AZ won en bezorgde Ajax het eerste puntenverlies van dit seizoen. PSV is koploper na 7 speelrondes met 18 punten. Ajax verzamelde evenveel punten, maar heeft een minder doelsaldo. AZ heeft 17 punten, Feyenoord staat op 16 punten.