André Onana verdient basisplaats volgens Harm Zeinstra: ‘Dat is het verschil met Pasveer’

25 november 2021

Getty Images
andre-onana-keeperskwestie-ajax-remko-pasveer

André Onana keerde woensdagavond na een dopingschorsing best wel onverwacht terug onder de lat bij Ajax. De doelman kreeg van trainer Erik ten Hag de kans om zich op niveau te laten zien. Veel analisten begrepen de keuze niet, maar oud-keeper Harm Zeinstra juist wel. In gesprek met Sportnieuws.nl legt hij uit waarom.


Onana keepte zijn 1e wedstrijd voor Ajax sinds 31 januari van dit jaar, toen stond hij onder de lat tegen AZ. Een dopingschorsing en mislukte contractonderhandelingen later mag hij zich weer Ajax-doelman noemen.

Geen gezeik
"Het was toch wel een verrassende keuze", vertelt Zeinstra, tegenwoordig host van de podcast Showkeepers. "Maar eigenlijk wel slim - of sluw - van Ajax en Ten Hag om hem juist in deze uitwedstrijd te laten spelen. Hij kon zich zonder de emoties van de Ajax-supporters laten zien op het niveau dat de club nastreeft, namelijk Champions League."

Klasse gekeept
Zeinstra vond dat Onana een goede indruk maakte. "Hij stond er op de momenten dat hij er móest staan, net voor rust was hij heel belangrijk met die redding (zie video, red.)", blikt Zeinstra terug. "Hij stond er eigenlijk weer als vanouds en dat vind ik bijzonder knap na zo'n lange afwezigheid."

Hoe nu verder?
De situatie van Onana is bekend. Zijn contract loopt af, vanaf januari mag hij met geïnteresseerde clubs praten. Zelf was hij stellig na afloop met het duel met Besiktas. "Of ik een akkoord heb met een andere club? Ik heb nu nog een contract bij Ajax. Het is bullshit", zei hij tegenover Ziggo Sport. Daarnaast moet de club hem in januari ook nog eens missen voor de Afrika Cup.

Desondanks zou Zeinstra toch Onana verkiezen boven Remko Pasveer. "Ik sta er wat neutraler in dan de Ajax-supporter, maar ik zou altijd voor Onana gaan ondanks dat Pasveer het zo goed doet. Onana is gewoon een klasse beter. Dat is niet iets wat je Pasveer kunt verwijten, want hij speelt op de toppen van zijn kunnen", stelt Zeinstra.

"Maar als je ziet hoe Onana zich in Champions League-wedstrijden presenteert, is dat echt wel een verschil ten opzichte van Pasveer. Als ik de trainer was, zou ik de beste 11 kiezen en daar hoort Onana volgens mij bij", besluit hij.