AZ knokt zich naar verrassende zege op bezoek bij ploeterend Ajax

Bart van der Wijst • 19:45, 12-12-2021 / Laatste Update: 04:13, 12-12-2023

AZ heeft een verrassende overwinning geboekt op bezoek bij koploper Ajax. De ploeg van trainer Pascal Jansen leek dood en begraven na de gelijkmaker van Ajax, maar AZ stond op uit de dood en scoorde laat de winnende treffer.

Over de 1e helft hoeven we het niet lang te hebben. Ajax had de bal, alleen daar deden ze ongelofelijk weinig mee. AZ knokte zich knap in de wedstrijd en ging met 0-0 rusten. Grote kansen waren er niet voor beide teams, dus was dat best een logische tussenstand.

Ploeteren

Na de pauze schoot Vangelis Pavlidis de uitploeg verrassend op voorsprong. De Griek kreeg de bal voor zijn voeten en twijfelde niet: raak. Voor Ajax nog meer reden om de gaskraan open te draaien, alleen het aanvalsspel van de Amsterdammers was deze zondag simpelweg te stroperig.

Toch viel de gelijkmaker zo'n 20 minuten voor tijd. Sébastien Haller kon scoren na alweer de 11e assist van het seizoen van Dusan Tadic. Daarna leek het kwartje de kant van Ajax op te vallen, zeker omdat er bij AZ een paar spelers op hun laatste benen liepen. Maar het onverwachte gebeurde...

2 kansen, 2 goals

Remko Pasveer zag AZ bijna de hele wedstrijd niet voor zijn goal, maar op de momenten dat de Alkmaarders er waren was het iedere keer raak. Ook de 2e kans van AZ leverde een goal op. Net toen Ajax de genadeklap aan AZ uit leek te gaan delen, scoorde Zakaria Aboukhlal. De invaller rondde af na goed voorbereidend werk van Jesper Karlsson en Owen Wijndal.

Dus was het haasten geblazen voor Ajax, dat richting de goal van Peter Vindahl Jensen stormde. Er kwamen nog kansen en zelfs een goal, maar het feest ging voor Ajax niet door. Haller stond buitenspel voorafgaand aan de treffer.

Op naar de Klassieker

Dus verliest Ajax en gaat het met evenveel punten als Feyenoord naar de Klassieker in Rotterdam volgende week. PSV kan de lachende 3e worden, de Eindhovenaren kunnen bij een overwinning op NEC (aftrap 20.00 uur) koploper worden.