AZ komt niet door de muur van West Ham United: geen Conference League-finale

Brian Vesseur • 00:53, 19-05-2023 / Laatste Update: 09:24, 12-12-2023

Het is AZ niet gelukt om de finale van de Conference League te bereiken. Nadat het in Londen met 2-1 verloor, kwam het in Alkmaar niet door de muur van West Ham United heen: 0-1. De Engelsen gaan dus naar de finale toe.

AZ had voor de wedstrijd een duidelijk doel: winnen, het liefst met meer dan 1 doelpunt verschil. Dat laatste zou sowieso de finale opleveren, een zege met 1 doelpunt verschil zou zorgen voor verlenging. In de 1e helft was AZ ook de betere ploeg. In de 40e minuut kregen de Alkmaarders de grootste kans: eerst schoot Sven Mijnans op doel, vervolgens leverde een schot van Yuki Sugawara een corner op.

Jesper Karlsson en Milos Kerkez waren er weer bij, nadat zij het heenduel met West Ham United misten. Karlsson was geblesseerd, Kerkez geschorst. Ook Dani de Wit keerde weer terug, maar hij begon op de bank.

Het laatste tikje

AZ kreeg in de 2e helft veel mogelijkheden, maar telkens ontbrak het laatste tikje. Vangelis Pavlidis kreeg zijn voet niet tegen een bal van Milos Kerkez. Trainer Pascal Jansen besloot daarom na 70 minuten De Wit in te brengen, voor wat Nederlandse grinta.

Finale

Dat extra vuur kwam, maar leverde helaas niks op. De muur van West Ham bleek niet te breken. In de slotminuut werd het zelfs nog 1-0 voor West Ham, door een doelpunt van Pablo Fornals. West Ham neemt het in de finale op tegen Basel of Fiorentina, die nu nog een verlenging aan het spelen zijn.