AZ verspilt punten: gelijkspel tegen sc Heerenveen ondanks VAR-redding en penalty

Pim Huberts • 20:36, 01-04-2023 / Laatste Update: 19:44, 08-01-2024

AZ heeft punten gemorst tegen sc Heerenveen. In eigen huis stonden de Alkmaarders zelfs heel lang tegen een verliespartij aan te kijken, totdat de VAR hen tegemoet kwam. Een rebound van Mexx Meerdink via de lat werd nét niet van de lijn gehouden: 1-1.

En dat terwijl AZ de wedstrijd regeerde op het gebied van balbezit. Sydney van Hooijdonk bleek al snel de boosdoener. De 23-jarige spits vond in de 5e minuut al de netten: zijn 11e doelpunt van het seizoen.

Verknalde penalty

AZ kreeg meer dan genoeg kansen, maar bleek matig in de afronding. Heerenveen-doelman Xavier Mous veroorzaakte in de 50e minuut een strafschop, maar Jesper Karlsson verknalde de kans op de gelijkmaker.

Hulp van VAR

In de 77e minuut kwam de gelijkmaker dan toch, met wat hulp van de VAR. Het spel was alweer hervat, maar toch greep de video-assistent in. De bal bleek namelijk over de lijn zijn geweest. En dus kreeg Meerdink zijn 1e officiële Eredivisie-doelpunt op zijn naam: 1-1.

Stand

Waar sc Heerenveen vooraf best tevreden mocht zijn met een gelijkspel, was AZ dat zeker niet. De ploeg van Pascal Jansen komt op 54 punten na 27 wedstrijden en laat Ajax (en mogelijk ook PSV) afstand nemen. De Alkmaarders stijgen wel (voor even) naar de 3e positie van de Eredivisie.

Heerenveen pakt ook een plekje. Zij halen NEC in en springen van de 9e naar de 8e plaats.