B-keus Ajax voetbalt zich via AZ naar kwartfinale KNVB-beker

20 januari 2021

ANP
AZ Ajax beker

Ajax staat in de kwartfinale van de KNVB-beker. De B-keus van Erik ten Hag rekende, dankzij een doelpunt van Zakaria Labyad, woensdagvond vrij eenvoudig af met AZ: 0-1.


De 8 wijzigingen in de basisploeg hadden veel weg van een sollicitatie naar een uitschakeling. Maar Ten Hag wilde daar vooraf niets van weten. De vele wisselingen waren volgens de coach het gevolg van de 3 topwedstrijden die Ajax al voor de kiezen had gehad in de eerste week.

Dubbele zege
Het opstellen van de B-keus bij een rivaal die Ajax de laatste 3 keer de baas was kwam Ten Hag niet duur te staan. Sterker nog, het leverde de trainer een dubbele zege op. Naast de zakelijke zege waarmee Ajax zich bij de laatste 8 schaarde, heeft Ten Hag, die kampioen moet worden, veel sleutelspelers kunnen ontlasten in aanloop naar de vele hordes die Ajax de komende weken nog voor de kiezen krijgt.

Voorsprong
Onverdiend was het ook nauwelijks te noemen. Maarten Stekelenburg ging voor rust, in zijn eerste officiële wedstrijd voor Ajax in 10 jaar, gestrekt naar een schot van Myron Boadu. De spits was halverwege de 2e helft bij de 2e paal nog eens dicht bij de eerste goal voor de thuisploeg. Verder had Ajax tot de slotfase weinig te duchten van AZ. Linksbuiten Quincy Promes, 1 van de spelers die zijn basisplek behield, raakte binnen 10 minuten de paal met een gekruld schot. Ajax dacht bij een scrimmage opnieuw aan een voorsprong, maar bij het volgende flippermoment voor het doel van Marco Bizot was het 10 minuten voor rust alsnog raak. De keeper van AZ kon een schot van Jurgen Ekkelenkamp niet klemmen, herstelde dat met een knappe redding op de rebound van Promes, maar zag Zakaria Labyad de bal alsnog in het dak van het doel rammen.

Reeks ten einde
Bij die ene treffer bleef het, ook omdat Timo Letschert de gelanceerde Promes net op tijd van scoren kon afhouden en een kopbal van Edson Álvarez op de lat landde. Ajax bleef vervolgens wel overeind en veroverde – makkelijker dan vooraf gedacht - het ticket voor de kwartfinale van het bekertoernooi. AZ ontbreekt daarin voor het eerst in 10 jaar. Ook aan de fraaie reeks tegen de traditionele top 3, waarvan de Alkmaarders de laatste 6 wedstrijden wonnen, kwam een eind. Over 10 dagen treffen beide clubs elkaar opnieuw in de competitie.