Dikkie fittie bij Fortuna Sittard: Sjors Ultee stuurt piswoeste keepersstrainer per direct weg

3 maart 2021

ANP
Fortuna Sittard keeper

Bij Fortuna Sittard is het vaak rustig, maar woensdag barstte daar plots een bom. Keeperstrainer Sieb Dijkstra en trainer Sjors Ultee kregen flinke ruzie, waarna eerstgenoemde per direct werd weggestuurd. Dat meldt Voetbal International.


"In mijn hele voetballoopbaan heb ik nog nooit zoiets meegemaakt", begint Dijkstra zijn verhaal. Het komt erop neer dat hij, toen bekend werd dat Alexei Koselev ging vertrekken naar Japan, er alles aan heeft gedaan om een goede vervanger in huis te halen. Een ervaren goalie kwam bovendrijven: Tobias Knoflach van Rapid Wien. Meteen dropte hij de naam bij Ultee en technisch manager Sjoerd Ars. Die deden er echter niks mee en kwamen uiteindelijk aanzetten met Piet Velthuizen.

Verstand van keepers
Dijkstra: "Die had 3 jaar niet gekeept. En het afgelopen jaar bijna niks gedaan. Ik zei dat het mij onmogelijk leek dat Piet op korte termijn voor ons zou kunnen keepen. Sjors dacht er anders over. Toen werd het woensdag en kwam Piet op proef. Ik zag meteen: hij is niet fit. Tegen Sjors zei ik dat het onverantwoord zou zijn om hem te laten keepen tegen Groningen. Hij vond Piet wél een redelijk fitte indruk maken. Maar ik ben keeperstrainer, ik heb verstand van keepers. Sjors heeft verstand van veldspelers."

Mislukte rentree
Tijdens trainingen en nog in de warming-up voor het duel met FC Groningen gaf Dijkstra meerdere keren bij Ultee aan dat Velthuizen niet in staat was om te keepen. Dat was echter aan dovemansoren gericht. Het draaide uit op een fiasco: na 20 minuten moest Velthuizen zich al laten vervangen vanwege een hamstringblessure.

Foute film
Het zat Dijkstra allemaal niet lekker en hij zou woensdag de situatie bespreken. "Het voelde al meteen niet goed. De hele staf was erbij gehaald, inclusief materiaalman en videoanalist. (...) Sjors zei allereerst dat er maar drie opties waren geweest: Joris Delle, Michel Vorm en Piet Velthuizen. "Dat klopt niet", zei ik. Sjors was meteen kwaad: "Jij houdt je mond. Jij luistert alleen maar." Ik denk: wat is dit, een foute film?"

'Zo zie je maar wat succes kan doen'
Ultee ging uiteindelijk helemaal uit z'n plaat en ontsloeg Dijkstra. Die ging verbaasd naar huis en sprak met het bestuur af dat hij het seizoen afmaakt in de jeugdopleiding. Dijkstra: "Ik wil nooit meer iets met die man (Ultee, red.) te maken hebben. Niet met iemand die mij zo vernedert, in het openbaar. Zo zie je maar wat succes met iemand kan doen…"