🎶 Every little thing gonna be alright! Haller valt in en leidt Ajax naar winst op Besiktas

Eimert Pruis • 21:37, 24-11-2021 / Laatste Update: 04:20, 12-12-2023

Ajax heeft na 25 jaar weer de groepswinst gegrepen in de Champions League. Nog nooit won Ajax de eerste 5 groepswedstrijden in de Champions League, maar na dinsdagavond is alles anders. Dankzij Sébastien Haller, die rust kreeg maar als invaller toch even een achterstand omzette in winst: 2-1.

En dus was er van de Turkse heksenketel weinig over na de Ivoriaanse interventie. Iedereen heeft het bij een voetbalpot in Turkije altijd over de heksenketel, maar Besiktas mag met recht over een heksenketel spreken. In geen enkel stadion werden zoveel decibels gemeten als in het Vodafone Park in Istanbul.

Er was echter op 1 man niet gerekend, zelfs niet door trainer Erik ten Hag, die hem namelijk op de bank zette. Haller viel in en schoot Ajax naar de groepswinst. In 1995-1996 was dat voor het laatst, en toen haalde Ajax de finale.

Dopingzondaar Onana keer terug na bijna 300 dagen

Trainer Erik ten Hag greep de wedstrijd bij Besiktas aan om lekker te wisselen en her en der wat spelers rust te geven. Zo roemde hij veteraan Remko Pasveer en noemde hij de doelman zelfs de beste keeper van Nederland. Toch zette hij hem op de bank ten koste van dopingzondaar André Onana. Daarnaast had hij nog 5 wissels doorgevoerd. Edson Álvarez (schorsing), Antony (niet fit), Daley Blind (niet fit), Sébastien Haller (kreeg rust) en Jurriën Timber (rust) waren er niet bij van de start en in plaats daarvan koos Ten Hag voor Davy Klaassen, David Neres, Mohamed Daramy, Per Schuurs en Nicolás Tagliafico.

Heel wat wissels dus, maar toch begon Ajax niet slecht. Na het eerste schot van Schuurs was het de beurt aan Daramy om wat leuke dingen te laten zien. De 19-jarige Deen was constant gevaarlijk en het dichtst bij een Amsterdamse treffers in de 1e helft. Ondanks zijn dreiging miste hij wel veel kansen en dus wisselde Ten Hag hem alweer in de rust.

Mazraoui maait met zijn handen naar de bal

Aan de andere kant was er Besiktas dat ondanks de hopeloze vorm toch opportunistisch ging aanvallen. Het leverde wat aardige momenten op, maar de Turken hadden de Amsterdamse hulp nodig om tot scoren te komen. Bij een corner kwam Noussair Mazraoui invliegen met zijn armen vooruit, alsof hij een duik in het zwembad nam. Zijn armen raakten de bal en dus kon de scheidsrechter, die nog even de beelden goed bekeek, niets anders doen dan Besiktas een penalty geven.

En dus had Onana, die na bijna 300 dagen terugkeerde onder de lat bij Ajax, de kans om zich direct te onderscheiden. De keeper, die volgend seizoen waarschijnlijk bij Internazionale onder contract staat, was kansloos bij de keiharde knal in de kruising van Rachid Ghezzal.

Haller-time

En zoals hierboven al stond, na rust was het Haller-time. Tadic schoof naar zijn vertrouwde plek op linksbuiten en met kapstok Haller ging Ajax opeens een stuk beter voetballen. De loeier van Steven Berghuis was de eerste waarschuwing voor Besiktas.

Haller geeft alleen geen waarschuwingen. Na een knappe aanval via Lisandro Martínez en Nicolás Tagliafico kwam de bal bij de Ivoriaanse spits, die eenvoudig binnentikte. Je moet er toch maar even staan. En hij stond er weer. In alle Champions League-duels van Ajax scoorde Haller en nummer 8 was wel de makkelijkste.

Bijna hattrick van Haller in Bob Marley-shirt

Conclusie bleef dat het 1-1 was en dat Besiktas niets meer in te brengen had. Ajax swingde lekker door en je raadt het al: Haller maakte er gewoon nog 1. Hij kreeg zijn voet uiteraard als enige tegen de bal na een vrije trap en liet het net weer golven. De recordbreker dacht in blessuretijd zelfs een hattrick te maken, maar David Neres stond buitenspel.

Veel maakte het ook niet uit. En om in de stijl van het shirt van Ajax te blijven. Het Jamaicaanse shirt geïnspireerd op Bob Marley: Every little thing gonna be alright!