Excelsior-doelpuntenkanon Thijs Dallinga: ‘Ik kijk vooral naar Erling Haaland’

17 december 2021

Dit seizoen is er in de verder knotsgekke en onvoorspelbare Keuken Kampioen Divisie 1 zekerheid: als Excelsior speelt, dan scoort Thijs Dallinga. Het doelpuntenkanon uit Groningen heeft na 19 duels al 24 goals gemaakt. Sportnieuws.nl sprak met Dallinga over zijn enorme doorbraak.


Door: Marcel Roes

Wanneer begon je met voetballen?
"Ik ben begonnen met voetballen op mijn 6e. Ik ben altijd al spits geweest. Ik scoorde veel bij de jeugd, vandaar dat ik door FC Emmen werd opgepikt. Ik was niet echt groter dan de rest. Op mijn 16e kreeg ik een groeispurt."

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen omschrijft je als 'targetman, snel, met diepte in zijn spel' en noemt je uniek. Met welke spelers vergelijk jij jezelf?
"Vroeger keek ik naar Zlatan Ibrahimovic, een mooie spits om naar te kijken. Nu kijk ik vooral naar Erling Haaland van Borussia Dortmund. Maar ja, die zit nog wel op een iets hoger niveau. Helaas zie ik hem alleen nog maar op tv, het is er nog niet van gekomen om hem live aan het werk te zien."

Keer op keer zeiken mensen aan je kop over het Eerste Divisie-record van Joop Schuman: 44 goals voor Heracles in 1961/1962. Kende je dat record en Schuman sowieso?
"Ik was daar niet van op de hoogte. Ik hoorde het na de wedstrijd tegen Helmond sport in november [toen hij z'n 3e hattrick van het seizoen maakte]. Eerlijk gezegd heb ik ook geen beelden van toen opgezocht. Ik ben er niet mee bezig om dat record te verbreken, da's hoogstens een mooie bijkomstigheid."

Je hebt een seizoen gemist door een buikspierblessure. Is dat nu helemaal over, geen oprispingen meer?
"Het zit wel nog steeds in mijn hoofd. Er zijn bepaalde dingen die ik vermijd om niet weer die blessure te krijgen. Ik weet dat als ik bepaalde dingen veel ga trainen, dat de blessure dan terug kan keren. Ik heb er af en toe nog een beetje last van."

Bij Jong Oranje heb je deze spitsen voor je: Joshua Zirkzee, Daishawn Redan en Brian Brobbey. Ze gingen heel jong naar het buitenland. En toen viel het erg tegen qua speeltijd. Hoe zie jij je volgende stap voor je?
"Da's lastig te zeggen. Ik heb nu wel gemerkt dat speeltijd uiteindelijk wel het belangrijkste is om je plezier in het spelletje te behouden. Dat weegt denk ik wel zwaarder op dit moment. En je weet het nooit in het voetbal, maar mijn intentie is om bij Excelsior het seizoen af te maken."

Johan Derksen zei onlangs in VI dat AZ interesse heeft in Dallinga. Check hieronder nog wat van zijn goaltjes: