Excelsior promoveert naar de Eredivisie via pingels na absurde nacompetitiefinale bij ADO

29 mei 2022

ANP
Excelsior-promotie

Excelsior speelt volgend seizoen weer in de Eredivisie. De Rotterdammers waren in een werkelijk waar absurde nacompetitiefinale ADO Den Haag met penalty's de baas. Excelsior maakte in een Rotterdams kwartiertje een 3-0-achterstand goed en in de verlenging kwam het weer terug van 4-3 naar 4-4. Bij de strafschoppen werd het 8-7. In Rotterdam was het nog saai 1-1 geworden.


Excelsior keert na 3 jaar weer terug op het hoogste niveau. De Rotterdammers degradeerden in 2019. De nummer 6 van de Keuken Kampioen Divisie mag zich na een krankzinnige nacompetitiefinale opmaken voor weer een seizoen Eredivisie.

Sneer van harde kern ADO
Het was een zeer hectische finale in het Cars Jeans Stadion. 15.000 ADO-fans gingen er goed voor zitten. Een uitverkocht huis. Voor het eerst sinds 10 jaar. De harde kern van ADO sneerde daar ook even over richting de andere supporters die er tegen pak en beet TOP Oss nooit bij waren. Na afloop van deze nacompetitiefinale mogen Eredivisieclubs blij zijn dat ADO niet is gepromoveerd als je ziet wat een grote groep ADO-aanhang uitrichtte.

ADO Den Haag
De sneer van de ADO-fans

In reguliere competitie 2-0 voor Excelsior
Er gebeurde van alles in de 1e helft en het had al snel de kant van Excelsior kunnen opvallen. Excelsior begon ook goed, zeker in de wetenschap dat in de competitie nog met 2-0 werd gewonnen in Den Haag. Deze keer ging het toch anders, heel anders.

Dallinga blundert vanaf 11 meter
Thijs Dallinga is de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie, maar was de schlemiel van de nacompetitiefinale. Hij kreeg na een klein half uur dé kans om zijn Excelsior op voorsprong te schieten. Zijn pingel was veel te slap en ADO-doelman Hugo Wentges schreeuwde het uit, toen Dalling ook de rebound jammerlijk miste (stiffie naast).


Wentges stopt voor het eerst een penalty en op een erg mooi moment

Aanstekers en drankflesjes
In het tumult gooiden sommige ADO-fans aanstekers en drankflesjes naar de grensrechter. Zij waren óf heel erg boos dat scheidsrechter Danny Makkelie na ingrijpen van de VAR hands zag van Jamal Amofa. Óf ze hebben een heel aparte manier van het vieren dat je tegenstander een strafschop mist.

Afkoelingsperiode zorgt voor fris ADO
In ieder geval was Makkelie resoluut: gestaakt! En dus mocht iedereen een kwartiertje afkoelen. Dat hielp de ploeg van trainer Giovanni Franken het meeste. Bij de hervatting was ADO als herboren en een stuk beter.

Verheydt en Pires laten Den Haag juichen
Boy Kemper vond - zoals wel vaker dit seizoen - het hoofd van Thomas Verheydt. De Haagse topschutter weet daar als geen ander raad mee. 10 minuten na de hervatting was het zelfs 2-0 via Felipe Pires. Ongelooflijk, de wedstrijd stond totaal op z'n kop.

ADO Den Haag
3-0 voor, wat kan ADO nog gebeuren?

Haags kwartiertje nodig?
Het Cars Jeans Stadion stond in vuur en vlam en deze keer in positieve zin. Zeker toen de naar FC Twente vertrekkende Sem Steijn de wedstrijd leek te beslissen in de 47e minuut. Het feestje kon beginnen en ADO dacht een Haags kwartiertje niet nodig te hebben. Nee daarin gebeurde wel van alles, maar scoren deed ADO niet meer. Een Rotterdams kwartiertje begon.

Asante rood, Azarkan maakte aansluitingstreffer
Het begon bij een rode kaart voor Tyrese Asante (2 keer geel). In de 65e kreeg hij zijn 1e geel en 4 minuten later mocht hij inrukken van Makkelie. Marouan Azarkan maakte daarna de 3-1 en zorgde dat de spanning weer terugkwam.

Juichen, vloeken, juichen
Met een man meer ging Excelsior op zoek naar meer. Het was juichen, vloeken en weer juichen voor de Rotterdammers. Reuven Niemeijer scoorde namelijk, maar Makkelie zag hands en dus werd het doelpunt (terecht) afgekeurd. Diezelfde Niemeijer scoorde een fractie later alsnog. En dus was Excelsior nog 1 doelpunt verwijderd van verlenging in Den Haag.

Passend slot KKD
Zo kreeg de KKD de climax die het verdiende. De wedstrijden in de eerste divisie staan altijd bol van de gekke dingen en vele doelpunten en dus paste deze nacompetitiefinale daar perfect in. Een doelpunt van de penaltyschlemiel Dallinga lag dus helemaal in de lijn der verwachtingen.

Met 10 tegen 10 naar 3 tegen 3
En zo gebeurde. Dallinga kopte in de 93e minuut raak en sleepte er een verlenging uit. Even daarvoor pakte Michael Chacon een oliedomme rode kaart. Franken dacht Makkelie te slim af te zijn door hem snel te wisselen, maar de beste scheidsrechter van Nederland had het onthouden. Toonde rood en de wissel ging niet door.

ADO-fans zijn helemaal gek
Sommige ADO-fans wisten niet wat voor of achter was en gingen juichend het veld op bij de goal van Dallinga. Het duurde daarom even voordat de laatste blessureminuten gespeeld konden worden. De geelgroene supporters moesten het veld af en zoveel mogelijk hoog de tribune op. Ze stonden dreigend bij de boarding. Waar zou dit toe leiden?

Dreigende situatie op en langs het veld
Nou voorlopig nergens naar. Want Makkelie wilde de verlenging niet beginnen totdat alle ADO-supporters weer op de tribunes zaten in plaats van op de reclameborden. En het waren er niet een paar, nee honderden, misschien wel duizend supporters zaten aan de rand van het veld en zorgden voor een dreigende situatie. Om met de woorden van de ADO-harde kern te spreken. Er waren zondagavond op en aan de rand van het veld meer ADO-supporters dan heel het afgelopen seizoen.


Bizarre taferelen bij ADO

Nieuwe pitch invasion?
Uiteindelijk gingen we toch van start voor het half uurtje extra en was het weer ADO die mocht juichen. Invaller Sacha Komljenovic werd weggestuurd en rondde netjes af. Het zorgde deze keer net niet voor een nieuwe pitch invasion.

Excelsior komt altijd terug
ADO begon met feest vieren, maar weer te vroeg. Excelsior komt altijd weer terug en dus ook deze keer. De sterke kopper Redouan el Yaakoubi was iedereen de baas bij een corner en stuurde de bal tegen de netten aan. Nu hoorden we eindelijk de meegereisde Excelsior-fans een keertje.

Pingels voor promotie
Ook na 120 minuten en extreem veel extra tijd was er nog geen beslissing gevallen in Den Haag. Dus moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Iedereen scoorde zo'n beetje. Alleen Raphael Eyongo (Excelsior) miste de 3e penalty. De strafschop van Dhoraso Moreo Klas ging daarna ook mis. Het duurde daarna tot aan de 18e penalty dat er weer iemand miste. Het was direct de beslissing. Amofa, de man die in reguliere speeltijd de penalty veroorzaakte, slaagde er niet in om raak te schieten. Excelsior viert feest na een bizarre promotiefinale. Maar wel snel naar de kleedkamer, want boze ADO-supporters bestormden het veld. Daar volgde een clash met ME waarbij vuurwerk werd gebruikt door de ADO-hooligans. Een triest einde van een bizarre avond.