FC Twente baalt van VAR bij Vitesse en lijkt afscheid te moeten nemen van titelstrijd

Eimert Pruis • 21:42, 25-01-2023 / Laatste Update: 00:25, 09-01-2024

FC Twente kan de titelaspiraties even in de ijskast zetten. De Enschedese club kwam met een punt nog goed weg bij Vitesse, al had Twente nog bijna gewonnen. De VAR voorkwam dat. Na een wedstrijd spektakel in Arnhem stond er 2-2 op het scorebord.

Twente heeft uit 18 wedstrijden 35 punten. AZ won bij Go Ahead Eagles (1-4) en heeft 4 punten meer. Feyenoord kan de voorsprong op Twente woensdagavond vergroten naar 6 punten.

Close call in GelreDome

Twente en Vitesse waren aan elkaar gewaagd in GelreDome. Na een voorzichtig begin kreeg Vitesse de eerste kansen. Million Manhoef probeerde het van afstand, maar Lars Unnerstall liet weer zijn keeperskwaliteiten zien. De rebound kwam voor de voeten van Melle Meulensteen, maar die weigerde het cadeautje uit te pakken.

Dubieuze penalty

Daarna had Michel Vlap de openingstreffer op zijn voeten. Zijn schot van binnen de 16 ging maar net over. Het duurde niet lang voordat alsnog 0-1 op het scorebord kwam in Arnhem. Twente kreeg een heel makkelijk gegeven penalty. Michel Vlap ging als een stervende zwaan naar de grond nadat hij heel licht beroerd werd door Maximilian Wittek. Ricky van Wolfswinkel bedankte scheids en VAR en schoot de pingel onberispelijk binnen.

Curieuze gelijkmaker

Toch gingen ze niet rusten met een 0-1-stand. Vitesse kwam namelijk op curieuze wijze op gelijke hoogte. Gabriel Vidovic ontfutselde de bal van Twente, dribbelde langs wat spelers en via een liggend been van Robin Pröpper ging de bal vanaf de achterlijn ongeveer toch nog langs Unnerstall.

Vidovic is blij met de bijzonder gelijkmaker

Pas 10e tegentreffer Twente

Zo incasseerde de Duitse goalie de 10e treffer dit seizoen. Nog steeds een verbluffend klein aantal, maar Twente moest wel aan de bak in de 2e helft.

Doelpunt nummer 11 volgt snel

Twente was nog nauwelijks bijgekomen van de Arnhemse thee of tegentreffer nummer 11 van het seizoen zat er alweer in. Spits Bartosz Bialek was weg en legde de bal goed klaar voor Matus Bero. De Slowaakse middenvelder schoof de bal netjes binnen.

AZ

Twente heeft het erg moeilijk in Arnhem

En weer gelijk

De reactie van Twente liet niet lang op zich wachten. Vlap schoot op de paal, maar aan de rechterkant stond Vaclav Cerny paraat. Met een heerlijke knal schoot hij de 2-2 binnen.

Geen pingel voor Vitesse

In de 66e minuut dacht Vitesse een penalty te moeten hebben. Manhoef werd inderdaad aangetikt door Smal. Het was ongeveer net zo weinig als bij de penalty van Twente, maar deze keer kreeg Vitesse geen strafschop. Krijgt Twente nu ook al te maken met het 'topclubvoordeel'?

Arnhemmers ruiken de 3 punten

Vitesse was beter dan Twente in de 2e helft en ging op jacht naar de voorsprong. Bero schoot goed in, maar Unnerstall redde uitstekend. Ook uit de daaropvolgende corner was Vitesse dicht bij een treffer, maar bleef het 2-2. Ook toen Bero nog een grote kans kreeg, was het weer de reflex van Unnerstall die een Vitesse-voorsprong voorkwam. De uitblinkende goalie was de grote reden dat Twente toch nog 1 puntje overhield aan deze woensdagavond.

VAR grijpt in

Twente nam niet genoegen met een puntje, al verdiende de club ook niet meer. Plots was daar Van Wolfswinkel die binnentikte in blessuretijd. De Enschedese club dacht de titelambities zo te redden, maar de VAR greep in. Die legde een lijntje en zag dat de Twente-spits buitenspel stond.