Feest! Skybox-bondscoach Van Gaal telefoneert Oranje naar het WK

Brian Vesseur • 23:36, 16-11-2021 / Laatste Update: 18:51, 07-01-2024

We zijn er weer bij en dat is prima (maar dat was het spel niet)! In de laatste wedstrijd won Oranje in de slotfase van Noorwegen door een doelpunt en een assist van Steven Bergwijn. Oftewel... We gaan naar het WK! De laatste keer dat Oranje op een wereldkampioenschap stond was in 2014.

Voor de wedstrijd was de grote vraag wie er zou keepen. Justin Bijlow had zich namelijk afgemeld voor het duel tegen Noorwegen. Jasper Cillessen kreeg uiteindelijk de voorkeur boven Mark Flekken, terwijl bondscoach Louis van Gaal vorige week nog had gezegd dat Cillessen - na Bijlow en Flekken - zijn 3e keeper was op dat moment.

Met Cillessen in de goal - en Bergwijn op rechtsbuiten - begon Oranje stijfjes aan de wedstrijd. Noorwegen kreeg weinig kansen, maar grote kansen voor Oranje bleven ook uit. Na een klein halfuurtje was een schot van Arnaut Danjuma naast het doel de grootste kans tot dan toe.

Geen enkel schot

De 1e helft moeten we dan ook snel vergeten. Niet alleen Nederland, maar zeker ook Noorwegen. De bezoekers schoten geen 1 keer! Waar Oranje nog 0,7 xG (expected goals) had, daar was dat bij Noorwegen 0 xG. En dat terwijl Noorwegen een zege nodig had om rechtstreeks naar het WK te gaan.

Magische Marten

Ook na de thee was het wachten op doelpunten. Of erger: wachten op kansen. Na ruim 70 minnuten voetballen werd er voor het eerst gewisseld: Marten de Roon kwam in het veld voor Davy Klaassen. Een extra slot op de deur voor Oranje. Turkije was namelijk op voorsprong gekomen tegen Montenegro, waardoor een nederlaag opeens uitschakeling zou betekenen voor Oranje.

Hoewel Noorwegen niet echt gevaarlijk werd, zou een doelpunt voor Nederland toch wel een hoop rust geven. Anderzijds werd het ook tijd voor de Noren om aan te gaan vallen, want bij deze stand zouden zij uitgeschakeld zijn. Bondscoach Van Gaal zag het vanuit zijn skybox - hij zit namelijk in een rolstoel door een fietsongeluk - allemaal maar moedeloos aan.

Terwijl De Roon erin kwam, werd Jens Petter Hauge eraf gehaald bij Noorwegen. Hoogstens opvallend, want hij was er in de rust ingebracht. Joshua King, speler van Watford, kwam er voor hem in.

Bergwijn

We moesten wachten tot de 84e minuut voor de bevrijdende treffer. Bergwijn, die de voorkeur op rechtsbuiten kreeg boven Donyell Malen en Noa Lang, schoot snoeihard binnen. Zijn 2e treffer in Oranje. En wat een belangrijke!

Noorwegen drukte in de slotminuten, want ze moesten eigenlijk winnen om nog naar het WK te gaan. Bij een gelijkspel tussen Oranje en Noorwegen ging Turkije (dat dus voorstond tegen Montenegro) naar de play-offs. Van Gaal en assistenten Danny Blind en Henk Fraser gooiden de boel op slot door Nathan Aké nog in te brengen.

In de ultieme slotfase werd het ook nog 2-0. Uit een counter - terwijl heel Noorwegen voorin stond - sprintte Bergwijn naar de goal. Hij legde de bal af op Memphis Depay, die scoorde. We gaan naar het WK!