Fier Feyenoord heeft geen kind aan NEC: koploper klaar voor topduels met Twente en PSV

25 januari 2023

Getty Images
Feyenoord wint van NEC

Feyenoord heeft met vertoon van macht, maar zonder veel doelpunten, gewonnen van NEC. De koploper van de Eredivisie kwam geen moment in de problemen tegen de zwakke Nijmegenaren. Bij rust was het beslist toen NEC ook nog met een man minder kwam te staan. Eindstand: 2-0.


De Rotterdammers kunnen zich gaan opmaken voor de wedstrijden met FC Twente (uit) en PSV (thuis). Feyenoord staat fier bovenaan de Eredivisie met 41 punten uit 18 duels. AZ, dat woensdagavond met 4-1 won bij Go Ahead Eagles, volgt op 2 punten. PSV en Twente hebben allebei 6 punten minder, Ajax zelfs 7 punten maar die spelen donderdagavond nog tegen FC Volendam.

Nieuwe voorhoede
Trainer Arne Slot had voor deze midweekse avondje Kuip gekozen voor een ander voorhoede. Ten opzichte van de 11 van De Klassieker mocht voorin alleen doelpuntenmaker Igor Paixão blijven staan. De Braziliaan kreeg gezelschap van rechtsbuiten Javairô Dilrosun en spits Santiago Giménez.

Dilrosun blinkt uit
Na een voorzichtig begin, bleek al snel dat de zet van Slot goed uitpakte. De tandem Marcus Pedersen en Dilrosun werkte uitstekend op rechts. Wat NEC daar aan die flank tegenover zette, was ook bar slecht. In de 9e minuut was het dan ook raak.

Dilrosun scoort
Pedersen en Dilrosun combineerde erop los en uiteindelijk was de Nederlandse rechtsbuiten zo snel dat hij de bal in het midden ook binnentikte na terugleggen van de Noor. Al zat er ook nog een been van Giménez bij. Hoe dan ook, De Kuip juichte en Feyenoord zat al vroeg lekker in de wedstrijd.


Pedersen en Dilrosun vormden een gouden tandem

Giménez toont karakter
Giménez mocht het eindelijk weer eens vanaf het begin laten zien van Slot. Normaal staat Danilo in de spits, maar de coach wilde de Mexicaan weer een keer vanaf de start zien. Zoals altijd was Giménez heel bedrijvig, maar ook ongelukkig in zijn acties. Bij een van zijn springende acties kwam hij niet zo lekker terecht. Trekkebenend en de pijn verbijtend zette de Mexicaan op karakter door. Dat zou later ook beloond worden.

Dimata gevaarlijke man van NEC
Maar eerst was daar ook nog NEC, dat op spaarzame momenten eruit kwam. Vooral Landry Dimata was daarbij dreigend. Justin Bijlow stond echter telkens goed en kon de paar schoten goed pareren.

Veel scheidsrechtermomenten
Het duurde tot aan het eind van de 1e helft voordat er weer wat te beleven viel in de mistige Kuip. Te beginnen met een zeer opvallend moment. Scheidsrechter Edwin van de Graaf gaf na het bekijken van de VAR-beelden geen penalty aan Feyenoord en de Rotterdamse supporters juichten massaal.

Feyenoordsupporters juichen voor niet geven van pingel aan Feyenoord
Hoe dat zit? Bij een NEC-corner werd De Graaf door de VAR plots naar de kant geroepen. Een paar minuutjes eerder beroerde Souddian El Karouani namelijk de bal met de arm. De Feyenoordfans dachten dat het om een mogelijke Nijmeegse strafschop ging en vreesden al met grote vrezen. Uiteindelijk vond De Graaf het niet genoeg voor een penalty, maar een paar minuten later wees hij alsnog naar de stip.

Giménez zorgt voor wanhoop bij NEC
Iván Márquez kon de 'doorgebroken' Giménez niet afstoppen en hield hem vast en weer los in het strafschopgebied. Geel voor Márquez, maar de VAR wilde dat De Graaf nog even ging kijken of het wel binnen de 16 was en of het toch niet rood zou moeten zijn voor de Spaanse verdediger.


Marquez heeft zijn handen vol aan Giménez en krijgt rood

Kökçü beslist duel
De Graaf oordeelde: pingel en rood! Aanvoerder Orkun Kökçü deed zijn taak en schoot geweldig binnen. De 3 punten zitten in de zak voor Feyenoord, nog even een lekkere 2e helft spelen.

Rustig uitspelen
De koploper van de Eredivisie speelde de wedstrijd rustig uit zonder nog veel in te spannen. Het duurde dan ook lang voordat er nog een keer gescoord werd. Dilrosun en Kökçü kregen goede kansen, maar zorgden niet voor een 3e Rotterdamse treffer. Ook de vele Rotterdamse corners zorgden niet voor succes.

Slot gaat lekker wisselen
Er hing geen vuiltje aan de lucht en dus kon Slot rustig wat gaan wisselen. Zo bracht hij Quinten Timber, Patrik Walemark, Danilo en Neraysho Kasanwirjo. Die laatste maakte zijn Feyenoord-debuut. De verdediger werd deze winter voor 1,5 miljoen euro overgenomen van FC Groningen.

Feyenoord klaar voor uitschakelen concurrentie
Feyenoord stopte de 3 punten in de zak en gaat vooruit kijken. Komend weekend gaan de Rotterdammers op bezoek bij FC Twente en kan het de Enschedese club direct uitschakelen in de titelstrijd. Een week later geldt hetzelfde als PSV in De Kuip op bezoek komt. Daarna is het weer de beurt aan NEC in het Rotterdamse stadion. Dan voor de 8e finale van de KNVB Beker.


Kökçü toont zijn liefde voor Feyenoord