Frankrijk bezorgt Oranje dure nederlaag door dubbelklapper Kylian Mbappé

Noah Hoogenboezem • 00:43, 14-10-2023 / Laatste Update: 05:39, 08-01-2024

Geen stunt van het Nederlands elftal. Oranje verloor vrijdagavond met 2-1 van Frankrijk in de EK-kwalificatie. Kylian Mbappé was weer eens de grote ster bij de Fransen en zorgde voor beide goals. Frankrijk is door de overwinning geplaatst voor het EK van volgend jaar.

Ronald Koeman koos voor 2 debutanten: keeper Bart Verbruggen en verdediger Quilindschy Hartman. De bondscoach koos ook weer voor het 5-3-2-systeem, maar zijn plan om afwachtend te spelen viel al snel uit elkaar.

Wakker worden

Onder Koeman start Oranje vaak verschrikkelijk aan wedstrijden en ook tegen Frankrijk was dat het geval. Kylian Mbappé schoot heel knap de Fransen in de 7e minuut op voorsprong. Het was de 4e keer in 7 interlands dat Nederland binnen 10 minuten op achterstand kwam.

Koeman zag zijn plan in elkaar vallen door de achterstand, want Nederland moest meer gaan komen. Dat duurde even, want eerst volgde er een schaakspel van 20 minuten. Basisdebutant Joey Veerman kreeg na een half uur ineens een gigantische kans na een geweldige voorzet van Denzel Dumfries, maar schoot de bal hoog over.

Meer lef

Oranje leek eindelijk wakker te zijn en in het laatste kwartier voor rust liet het veel meer zien. Xavi Simons schoot de bal hard in de hoek, maar keeper Mike Maignan pakte de bal goed. De Franse keeper liet even later een schot van Hartman glippen, maar kon de bal nog net voor de lijn oprapen.

Oranje scoorde niet, maar liep wel weer tegen een blessure aan: Wout Weghorst moest eraf en Donyell Malen kwam voor hem in de ploeg.

Wereldgoal

Nederland zal hoop hebben gekregen door het einde van de 1e helft, maar vlak na rust was daar weer Kylian Mbappé. De Franse superster krulde de bal op schitterende wijze vanaf de rand van het strafschopgebied in de kruising achter Verbruggen.

Buitenspel

Nederland leek heel snel weer op 1-2 te komen via Donyell Malen, maar de grensrechter stak de vlag omhoog. Nathan Aké, die de assist gaf, stond net buitenspel en dus werd de goal terecht afgekeurd. Jeremie Frimpong en Micky van de Ven mochten daarna hun debuut maken.

Scorende debutant

Een resultaat was ver weg totdat Hartman vlak voor tijd ineens vrij door kon lopen en zijn debuut bekroonde met een doelpunt door Maignan in de korte hoek te verrassen. Het slotoffensief leverde weinig op. Mbappé aan de andere kant nog wel de lat.

Gevecht met de Grieken

Frankrijk is door de zege geplaatst voor het EK van volgend jaar in Duitsland. Nederland moet met Griekenland gaan strijden om de 2e plaats in de poule. Oranje speelt maandagavond de cruciale wedstrijd uit bij de Grieken. Bekijk hier hoe het ervoor staat in de poule van het Nederlands elftal.