GEKKENHUIS! Ook Heracles-Fortuna Sittard stilgelegd door vuurwerk en fans in stadion

20 november 2021

Pro Shots

Het is niet normaal meer. Supporters weten zich zaterdag andermaal niet te gedragen en dat terwijl er geeneens supporters welkom zijn in de stadions. Eerst was het al hommeles bij AZ-NEC en later was het weer raak bij Heracles Almelo-Fortuna Sittard. Vuurwerk en fans in het stadion zorgden ervoor dat de wedstrijd moest worden gestaakt.


Het begon in een hoek van het stadion. Enkele fans drongen daar naar binnen en gooide vuurwerk op het geld. Reden voor Danny Makkelie om de wedstrijd te staken. Beide ploegen zochten de kleedkamer op, in afwachting van verdere ontwikkelingen. Na een paar minuten besloot Makkelie de wedstrijd weer te hervatten.

Ook met supporters ging het al mis
Sinds dit seizoen wel fans weer welkom zijn (tot dit weekeinde), ging het ook op veel plaatsen mis. Na afloop van het duel tussen NEC en Vitesse, halverwege oktober, waren er zware rellen rondom stadion De Goffert. In de eerste divisie werd de ontmoeting tussen MVV Maastricht en Roda JC eind oktober definitief gestaakt na ongeregeldheden op de tribunes. In een restaurant in Rotterdam werd het bestuur van Union Berlin, een dag voor de wedstrijd tegen Feyenoord in de Conference League, aangevallen.

Hardere aanpak
Minister Ferd Grapperhaus maakte vrijdag, na overleg met de KNVB, directeuren van de clubs, burgemeesters met betaald voetbalclubs in hun gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat mensen die zich misdragen rond voetbalwedstrijden voortaan harder worden aangepakt.

Voor de rechter
Een van de gemaakte afspraken is dat supporters die zich schuldig maken aan de zwaarste categorie in het voetbalgeweld, voortaan via het strafrecht worden aangepakt. "In stadions horen alleen de echte supporters en is geen ruimte voor misdragingen. Daarom is een gerichte aanpak met lik-op-stuk nodig van drie verschillende groepen die de boel verzieken: de raddraaiers met spreekkoren en die met bier gooien, een opkomende groep relschoppers met meer gewelddadige jongeren en de categorie die zich schuldig maakt aan zwaar crimineel gedrag, extreem geweld en bijvoorbeeld bedreiging van Feyenoord-bestuurder Mark Koevermans", zei Grapperhaus.