Johan Derksen niet vervolgd voor liquidatie-uitspraak over Baudet

10 februari 2023

ANP
Johan Derksen

Johan Derksen hoeft niet bang te zijn voor een rechtszaak na aanleiding van zijn liquidatie-uitspraak over Thierry Baudet. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Derksen niet vervolgen. "Geen bewijs dat de verdachte opzettelijk wilde aanzetten tot liquidatie van Baudet", aldus het OM.


Derksen zei in september in een uitzending van Vandaag Inside dat ze Baudet zouden moeten liquideren. 'De snor' zei direct daarna dat hij zich versproken had en dat hij bedoelde te zeggen dat ze "Baudet uit de Kamer moesten schoppen".

'Hij verkondigt daar wel vaker zijn mening'
"Hij legde meteen uit wat hij met de opmerking bedoelde", zegt een woordvoerder van het OM tegen het ANP. "Bovendien telt de context van het programma mee. De verdachte verkondigt daar wel vaker zijn mening."

Aangifte Baudet
Baudet riep direct na de uitzending dat hij aangifte wilde doen. Een speciaal Team Bedreigde Politici concludeerde dat er sprake was van een 'mogelijke opruiing' door Derksen. De leider van Forum voor Democratie zette toen zijn aangifte door. Na 4 maanden heeft het OM de zaak nu laten vallen.