Jong Oranje verplettert ondanks brilstand bij rust alsnog Jong Gibraltar

Bart van der Wijst • 23:48, 07-06-2022 / Laatste Update: 07:25, 08-01-2024

Jong Oranje is weer de koploper van Groep E in de EK-kwalificatie. Dinsdagavond gingen de fans er in Almere eens goed voor zitten, want er was een doelpuntenfestijn verwacht tegen Jong Gibraltar. Die kwam er ook wel enigszins, al vielen alle doelpunten pas na rust: 6-0.

Jong Gibraltar-keeper Christian Lopez mocht dromen van een heldenavond. Voor rust leek het alsof hij een magneet in zijn handschoenen had. Lopez stopte een penalty en stond een paar keer goed in de weg. Uiteindelijk kreeg de 21-jarige keeper er 6 om zijn oren en maakte hij ook nog eens een eigen doelpunt.

Lat x3

Elayis Tavsan had Jong Oranje na een kwartier op voorsprong moeten zetten, maar de aanvaller van NEC schoot wat wild op de lat. Bij Nederland waren veel ogen gericht op Myron Boadu, die na een aantal maanden afwezigheid terug was bij de selectie. Met name in de 1e helft was de spits van AS Monaco een aantal keer dicht bij een goal.

Boadu nam de penalty, alleen die schoot hij zo slecht in dat Lopez eenvoudig kon redden. Uit de corner die volgde raakte Boadu met een halve omhaal (en de vingertoppen van Lopez) de lat. Net voor de thee raakte Boadu nogmaals de lat, dit keer met het hoofd.

Snel en veel raak

Na de pauze was het wel snel raak. Binnen 50 tellen scoorde Daniël van Kaam de openingstreffer. Daarna moest het aanwezige publiek weer een kwartiertje wachten op een goal, maar vervolgens ging het snel. Daishawn Redan, Sepp van den Berg, Lopez (e.d.) en invaller Brian Brobbey scoorden tussen de 60e en 74e minuut. Vlak voor tijd bepaalde Tavsan de eindstand.

Op naar het EK?

Door de overwinning wipt Jong Oranje weer over Jong Zwitserland heen in de poule. Nederland heeft nu 23 punten uit 9 wedstrijden, Zwitserland heeft een punt beter. Wel is het doelsaldo van Jong Oranje (+28) veel beter dan van de Zwitsers (+16). Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi kan zich zaterdag tegen Jong Wales plaatsen voor het WK.