Kroaten boos op Sierd de Vos na uitspraken over ‘knipoog-Kroaat’: ‘Belachelijk!’

25 november 2021

Commentator Sierd de Vos kan maar beter niet op vakantie gaan naar Kroatië. Tijdens de Champions League-wedstrijd van Ajax op bezoek bij Besiktas (1-2 zege) sprak hij lelijk over Domagoj Vida, beter bekend als de 'knipoog-Kroaat', en dat is niet goed gevallen in Vida's vaderland Kroatië.


De Vos was op dreef en nam de verdediger van Besiktas op de hak. "Besiktas heeft ontheffing aangevraagd voor het meespelen van Vida. Die is namelijk zo lelijk: normaal gesproken mag hij op dit tijdstip, omdat er veel kinderen kijken, niet spelen."

Kroatische media boos op Sierd de Vos
De teksten gingen niet voorbij aan de Kroatische media. "Domagoj Vida was doelwit van een schandelijke belediging van een Nederlandse commentator", schreef Gol. "De zege en plaatsing van Ajax voor de knock-outfase van de Champions League werd enigszins overschaduwd door het schandalige optreden van de bekende Nederlandse voetbalcommentator Sierd de Vos."

Gol kon er niet bij waarom De Vos die woordkeuze hanteerde ."Hij beledigde Besiktas-aanvoerder en de Kroatische international Domagoj Vida met beschamende woorden." Ook het medium Jutarnji schreef over het voorval. "Sierd de Vos is de man die Domagoj Vida woensdagavond voor het 1e fluitsignaal brutaal belachelijk heeft gemaakt en beledigd."

Reden
Volgens de krant is het gissen naar De Vos' motief. "Wat hem ertoe bracht om zulke uitspraken te doen, kunnen we alleen maar over speculeren." Ook verwijst Jutarnji naar Vida's bijnaam. 10 jaar terug verloor Dinamo Zagreb de laatste CL-groepswedstrijd met liefst 1-7 van Olympique Lyon.

Niet Ajax, maar Lyon ging daardoor naar de groepsfase. Bij de 1-5 van Bafetimbi Gomis knipoogde Vida overduidelijk naar hem. Zelfs het Duitse Bild maakte de uitspraak van De Vos openbaar. "Een ontsporing op de Nederlandse televisie", klonk het met de nodige dramatiek. KOE-KOEK, PANG!