Manfred Ugalde schiet FC Twente door de stokken van Andries Noppert naar zege in Heerenveen

Bart van der Wijst • 22:50, 01-06-2023 / Laatste Update: 06:13, 12-12-2023

FC Twente heeft op het nippertje - en geheel terecht - de heenwedstrijd in de halve finales in de play-offs om Europees voetbal gewonnen. Manfred Ugalde werd de matchwinner door in blessuretijd de winnende te maken: 2-1. Andries Noppert baalde; het winnende schot ging door zijn benen.

Vanaf minuut 1 was de uitploeg de betere partij en dat resulteerde ook in wat mogelijkheden. Voor de net teruggekeerde Noppert waren het lekkere ballen om weer in het ritme te komen.

Tiki taka

Toch kwam FC Twente halverwege de 1e helft verdiend om voorsprong. De in bloedvorm verkerende Vaclav Cerny zette de aanval zelf op, combineerde handig met wat medespelers en prikte vervolgens raak onder Noppert: 1-0.

Zoef

Na de openingstreffer schrok Heerenveen wakker; de thuisploeg vond het een goed idee om ook maar te gaan voetballen. De dansende Osame Sahraoui bezorgde FC Twente, dat nog wel het balbezit had, de problemen. Diezelfde Sahraoui gaf de assist op de 1-1, al was Thom Haye het grote brein achter de treffer. De middenvelder pegelde van afstand de bal zoefde zo voorbij Lars Unnerstall.

Gekke slotfase

Na rust ging FC Twente op zoek naar de zege en een aantal keer stond of lag Noppert goed in de weg. Toen het duel in 1-1 leek te eindigen, gebeurde er nog een hele hoop. Gijs Smal liep de bal bijna in eigen doel nadat Daniel Karlsbakk zich door de defensie van de Tukkers wurmde. Gelukkig voor de linksback hobbelde de bal tegen de paal.

Dat was in minuut 92. Eén minuut later ontplofte het uitvak. Ugalde kwam door en schoot de bal onder Noppert - alweer. 2-1 voor FC Twente, dat het zondag in eigen huis kan afmaken.