Nieuw spektakelsysteem van Oranje betaalt uit: Leeuwen spinnen van plezier en winnen van Denen

Eimert Pruis • 23:41, 26-03-2022 / Laatste Update: 04:25, 12-12-2023

Het Nederlands elftal is de voorbereiding op het WK in Qatar begonnen met een knappe zege op Denemarken. In de Johan Cruijff ArenA werd zaterdagavond het nieuwe systeem (1-3-4-1-2) getest en dat leverde een groot Oranjefeest op. Nederland moest ook goals toestaan, maar wie maalt daarom na een heerlijke voetbalavond in Amsterdam: 4-2.

Oké het was maar een friendly, maar wat een lekker potje zeg! Oranje tankte vertrouwen, pakte punten voor de FIFA-ranking (pot 1 bij de WK-loting kan nog steeds) en deelde een klapje uit aan topland Denemarken. De Denen zagen spelers met blessures van het veld stappen, maar vierde ook de rentree van Christian Eriksen. De speler van Brentford scoorde zelfs. De Oranje-bondscoach klapte daarvoor, maar klapte nog meer voor zijn elftal. Langzaam zet hij zijn ploeg naar zijn gewenste hand (en luistert hij niet meer zo naar zijn spelers).

Van Gaal geeft er weer een eigen twist aan

Bondscoach Louis van Gaal zag bij Chelsea het 1-3-4-2-1-systeem (Van Gaal telt de keeper ook altijd mee) en wilde dat ook bij Oranje. Uiteraard zou Van Gaal Van Gaal niet zijn als hij er een speciale twist aangaf. Hij zette 2 spitsen erin, met een soort van 10 erachter. Volgens de bondscoach was dit de beste opstelling, zo bleek na vele systeemtrainingen. En dat zagen we.

Nieuw systeem levert spektakel

Nederland begon uitstekend in de Johan Cruijff ArenA, die gevuld was met uitzinnige Oranje-fans. Zij kregen waar voor hun geld want het nieuwe systeem leverde spektakel op. Oranje ging vol op de aanval spelen en de aanvallers Steven Bergwijn en Memphis Depay waren lekker beweeglijk.

Dynamische aanval Oranje

De Denen hadden veel moeite met de dynamische aanval van Oranje. Al snel schoot Depay op goal, na een fraai steekballetje van Frenkie de Jong. De Barcelona-spits schoot keihard, maar ook net over. Even later was het weer Depay die gevaarlijk werd. Hij probeerde het in de korte hoek, maar de Deense goalie Kasper Schmeichel stond goed opgesteld.

Bergwijn beloont zijn baas

De Oranje-goal kon niet uitblijven. Een heerlijke voorzet van Daley Blind - daarom koos Van Gaal dus voor de Ajax-back - belandde op het hoofd van Bergwijn. De aanvaller die nooit speelt bij Tottenham Hotspur beloonde het vertrouwen van zijn coach bij Oranje: 1-0.

Bergwijn speelt graag Batman als hij scoort

Vestergaard kopt ook mooi raak

Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong. De 1e de beste mogelijkheid van Denemarken zat erin. Uit een vrije trap kopte verdediger Jannik Vestergaard knap binnen. De debuterende Oranje-keeper Mark Flekken was weifelend. Gelukkig voor hem gingen zijn teamgenoten direct op jacht naar de nieuwe voorsprong.

Berghuis mist kansen

En die kwam, maar niet op naam van Steven Berghuis. Opvallend, want de Ajacied had toch een paar dotten van kansen. Hij kreeg de bal zo in zijn voeten van de Denen, maar schoot slap in. Daarna had hij een assist moeten krijgen, maar hij besloot zelf te schieten. Slechte keuze: mis!

Spelletje koppen

De voorsprong kwam er wel. Op naam van Nathan Aké, natuurlijk weer een kopgoal. Er ontspon zich een spelletje koppen in Amsterdam. Na Bergwijn en Vestergaard was het nu Aké die de netten liet sidderen. Deze keer was een voorzet van Berghuis (via een korte corner) verantwoordelijk voor het doelpunt.

Blessures bij Denemarken

Denemarken leek stukgespeeld. Zeker omdat ze al 2 spelers met blessures moesten afvoeren, en niet de minsten. Thomas Delaney (Sevilla) en Yussuf Poulsen (RB Leipzig) haalden de rust niet. Gelukkig hadden Van Gaal en zijn Deense collega Kasper Hjulmand afgesproken dat beide ploegen 6 keer mochten wisselen.

Vingertjes in de oren

In de 2e helft gaat Van Gaal daar zeker gebruik van maken. In de 38e minuut besliste Depay zo op het oog de wedstrijd. Berghuis werd aangetikt in de 16 door Vestergaard. De leeuw op de rug van Depay brulde toen de Barcelona-aanvaller keihard de pingel binnenschoot. Depay zelf reageerde lauwtjes en uiteraard stak hij weer zijn vingers in zijn oren. Hopelijk had hij wel zijn oren goed gesmeerd vooraf.

'Dat gebaar ken ik nu wel', denkt De Jong, teamgenoot van Depay bij Barça

Eriksen komt erin

Van Gaal wisselde niet in de rust, Hjulmand wel. En wat voor een wissel. Christian Eriksen maakte zijn rentree, 10 maanden na de vreselijke gebeurtenis tegen Finland. Na zijn hartstilstand speelt hij nu met een inwendige defibrillator en is hij bij Brentford weer begonnen met voetballen.

En Eriksen scoort!

Nou Eriksen had impact. Niet alleen op de toeschouwers, die het zo'n mooi moment vonden toen hij het veld inliep. Nee, ook op de score. Hij kreeg de bal in het strafschopgebied en schoot die onberispelijk in het dak van het goal. En zo werd het weer spannend dankzij Eriksen, die maar 1 minuut nodig had om het verschil te maken.

Berghuis mist weer

Berghuis had de marge daarna weer op 2 moeten brengen. Hij kon vrij uithalen maar schoot slap in en dus kon Schmeichel makkelijk redden. Oranje probeerde direct daarna nog te scoren, maar besloot het daarna even rustig aan te doen.

Even rust

Er kwam zowaar rust in de wedstrijd. Beide ploegen speelden in een soort 3-4-3-opstelling en dat zorgt dus voor een enerverende wedstrijd met veel goals.

Wat een speler is Eriksen 😍

Depay dribbelt lekker

Na de (korte) rustperiode had Depay er weer zin in. Bij Barcelona moet hij het hebben van invalbeurten, bij Oranje is hij de onbetwiste aanvalsleider. Depay dribbelde erop los en scoorde bijna nog een velddoelpunt.

Bergwijn houdt van Van Gaal

De Denen drongen drongen daarna aan, maar Nederland scoorde. Bergwijn voelt zich echt geweldig onder Van Gaal en toonde dat nogmaals. Hij krulde de bal heerlijk in de verre hoek.

Eriksen van grote afstand

Alsof het geen moeite kostte ging de lekkere wedstrijd gewoon door. Lang geleden dat de fans in de Johan Cruijff ArenA zo hebben genoten van een potje voetbal. Eriksen wilde nog wel een keer een mooie goal maken. De fijnbesnaarde middenvelder plaatste de bal van grote afstand in de hoek: paal!

Nog wat wissels, maar wedstrijd is klaar

Tyrell Malacia, Arnaut Danjuma en Donyell Malen mochten nog invallen. Doelpuntenmakers Depay, Bergwijn en Aké kregen publiekswissels. In de slotfase was het allemaal wel klaar. Niet gek ook, na zo'n intensieve wedstrijd. Het was dan wel een vriendschappelijk duel, Oranje en Denemarken gingen tot het uiterste. Toch dacht Denemarken nog in blessuretijd te scoren via Pierre Højbjerg, maar hij maakte een overtreding voordat hij scoorde.