Nog steeds aardige kans dat Oranje, VS, Australië en Saoedi-Arabië gaan strijden voor halve finale

30 november 2022

Getty Images
Oranje schema kwart

De rekenmachines en het WK-speelschema zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden in de laatste groepsronde. Het ene kwart van het schema, waar toevallig Oranje in zit, zou weleens een kwart van laaggerankte landen kunnen worden. De halve finale gloort voor Oranje!


Nederland en de Verenigde Staten zitten in het 1e kwart, dat is al bekend. De nummer 1 van Groep C en de nummer 2 van Groep D komt daar nog bij. In het geval van Groep C kan dat zomaar Saoedi-Arabië worden en in het geval van Groep D Australië.

Winnaar Groep C?
Als de Saoedi's winnen van Mexico en Argentinië speelt gelijk tegen Polen dan zijn we er al: Saoedi-Arabië is dan groepswinnaar. Er is ook nog een andere scenario mogelijk waarin Saoedi-Arabië groepswinnaar wordt als ze dik winnen en Argentinië nipt wint (zodat Saoedi-Arabië een beter doelsaldo heeft dan Argentinië).

Nummer 2 Groep D?
Frankrijk zal de groep winnen, dat kan bijna niet anders. Australië en Denemarken strijden onderling om plek 2 (Tunesië tellen we even niet mee). Als Australië gelijkspeelt zijn ze er al, tenzij Tunesië voor een wonder zorgt tegen Frankrijk. Bij winst is Australië zeker de nummer 2.

Oranje topfavoriet voor halve finale
In dat geval hebben we dus een kwart met Oranje (8e op de FIFA-ranking), Verenigde Staten (16e), Australië (38e) en Saoedi-Arabië (51e). Als Nederland dan niet de halve finale haalt zou het een wanprestatie zijn.