Onterechte penalty nekt AZ uit tegen Bodø/Glimt

Marcel Roes • 23:53, 10-03-2022 / Laatste Update: 03:00, 12-12-2023

AZ heeft uit in de 8e finale van de Conference League met 2-1 verloren van Bodø/Glimt. De Alkmaarders, die in de Eredivisie al wekenlang vrijwel alles winnen, maakten een vrij zwakke indruk in Noorwegen. Constant stond de AZ-defensie onder druk.

Opvallend: het Noorse seizoen begint pas in april en dus heeft Bodø/Glimt nog geen competitiewedstrijd gespeeld. Toch zag het er gesmeerd uit bij de thuisploeg.

1-0

Net toen AZ wat begon te settelen in de match, sloegen de Noren toe. Amahl William Pellegrino kopte Bodø/Glimt in de 39e minuut op voorsprong.

Een kwartier na rust was de 2-0 heel dichtbij. Runar Espejord stuitte van dichtbij op keeper Peter Vindahl. In de rebound leek er alsnog een Noorse treffer te komen, maar Dani de Wit offerde zich op en sprong tegen de bal.

Zakaria Aboukhlal

In de 60e minuut ging Vangelis Pavlidis eruit en kwam Zakaria Aboukhlal erin. Dat leidde de ommekeer in. De Marokkaanse aanvaller zorgde direct voor dreiging en dat gaf de Alkmaarders weer wat moed.

En in de 73e minuut was Aboukhlal het eindstation van een prachtige aanval. Hakon Evjen hakte de bal naar Sugawara en hij legde af op Aboukhlal. Met een schuivertje plaatste hij de bal in de linkerhoek: 1-1.

Penalty

In de 90e minuut wees de scheids naar de stip. Alles en iedereen bij AZ protesteerde en het leek ook onterecht, maar er is geen VAR in de Conference League, dus de scheids bleef bij z'n besluit.

Ola Solbakken ramde de bal tegen de touwen en toen was de match zo ongeveer wel klaar. AZ druipt af met 2-1.