Oranje komt tekort in de verlenging: Kroatië naar Nations League-finale

Brian Vesseur • 01:23, 15-06-2023 / Laatste Update: 07:50, 12-12-2023

Oranje is er nét niet in geslaagd om de finale van de Nations League te bereiken. Diep in de blessuretijd sleepte Nederland er een verlenging uit tegen Kroatië, maar in die extra 30 minuten bleken de Kroaten te sterk: 4-2.

Ronald Koeman kan in de Nations League Final Four niet beschikken over Matthijs de Ligt en Memphis Depay. Tegen Kroatië loste de bondscoach dat op door Lutsharel Geertruida centraal achterin te zetten en Cody Gakpo in de spits. Geertruida schoof bij balbezit op naar het middenveld.

Hoewel de Kroatische fans in De Kuip het best te horen waren, was Nederland in de 1e helft het beste op het veld. In de 34e minuut viel de 1-0 voor Oranje na een prachtige aanval. Mats Wieffer was uiteindelijk de aangever, Donyell Malen de afmaker. De aanvaller van Borussia Dortmund was de laatste maanden ook flink op dreef bij zijn ploeg.

De 1-0:

Kroatië kwam wat sterker uit de kleedkamer en kwam door een gelukje op gelijke hoogte. Na 10 minuten spelen in de 2e helft moest Cody Gakpo meeverdedigen. De aanvaller haalde Luka Modric onderuit in de 16, wat de Kroaten een pingel opleverde. Andrej Kramaric schoot dat buitenkansje binnen: 1-1.

De 1-1:

Wout Weghorst kwam er na 64 minuten in om een doorbraak te forceren, maar juist Kroatië scoorde voor de 2e keer! Mario Pasalic was de afmaker: 2-1. Om dat recht te breien, kwamen vlak daarna Georginio Wijnaldum en Steven Bergwijn in het veld.

De 1-2:

Tijd voor paniekvoetbal. Georginio Wijnaldum, Steven Bergwijn en (later) Noa Lang kwamen in het veld. Uiteindelijk was het Club Brugge-aanvaller Lang die voor de gelijkmaker zorgde in de slotminuten: 2-2. Met een poeier schoot hij Oranje naar de verlenging!

De 2-2:

In de 8e minuut van de verlenging was daar tóch weer Kroatië. Bruno Petkovic schoot van grote afstand snoeihard raak. Justin Bijlow kon er nét niet bij. 3-2 voor de Kroaten in de verlenging!

De 3-2:

Helaas kon Nederland niet voor nóg een gelijkmaker zorgen in de laatste minuten. Sterker nog: in de 116e minuut kreeg Kroatië nog een penalty, door een onhandige tackle van Tyrell Malacia. Luka Modric maakte aan alle twijfels een einde: 4-2.

De 4-2:

Kroatië gaat naar de finale van de Nations League, voor Nederland wacht zondag de troostfinale. Donderdag worden de tegenstanders van beide landen bekend. Dan nemen Italië en Spanje het tegen elkaar op in Enschede.