🥶 | Bibberend Oranje weet niemand te verwarmen met spel, maar wint wel van Letland

8 oktober 2021

Getty Images
Davy Klaassen

Het Nederlands elftal heeft zijn plicht gedaan en gewonnen in en van Letland, maar van harte ging het niet. Het was 3 graden en de spelers van Oranje stonden te bibberen op het veld. Verder dan 1 doelpunt van Davy Klaassen kwam Nederland niet: 0-1. Maar boven alles deed de ploeg van bondscoach Louis van Gaal wel goede zaken in de WK-kwalificatie.


De mensen in Riga met een liefde voor Oranje gingen er eens goed voor zitten. Na de 6-1-winst op Turkije en de 4-0-zege op Montenegro moest het in Letland ook een doelpuntenfeest worden. Het spel was deze keer echter niet verwarmend en ook de Nederlanders thuis op de bank zullen het koud hebben gehad.

Het was een saai begin in het Daugavas Stadion. Sommigen waren al bijna in slaap gesust toen Klaassen een corner van Memphis Depay in 1 keer op zijn pantoffel nam. Wat een knal en iedereen is weer wakker: 0-1!

Speciale dag voor de oude knar op de bank
Dat werd even goed gevierd, want het was natuurlijk ook wel een speciale dag in Letland. Van Gaal kroonde zich namelijk tot de oudste bondscoach ooit van het Nederlands elftal. Stralend zat de oude knar op de bank te grijnzen. Smachtend naar meer doelpunten.

Het doelpunt van Klaassen, Mr. 1-0, maakte echter ook de Letten wakker. Ze gingen wonderwel aanvallen en waren tot 2 keer toe héél dicht bij de gelijkmaker. Achterin zat Oranje te prutsen, maar Letland kon niet profiteren. Spits Roberts Uldrikis (normaal spelend voor Cambuur) had er eigenlijk wel 1 moeten maken.

De storm van Letland
De Letse storm, ja zo noemen we het gewoon, ging weer liggen en Oranje mocht uiteraard de bal hebben. Letland zakte ver in en Nederland probeerde langzaam de gaatjes te vinden. Langzaam werkt alleen niet en de laatste pass was wel erg onzorgvuldig. Steven Berghuis was met een schotje nog het dichtste bij de 2-0.

Veel balbezit, maar weinig doen met die bal. Dat was de kern van de avond van Oranje in Letland. De Letten deden tenminste nog iets met de bal. Zo ook direct na rust, als Andrejs Ciganiks wordt weggestuurd. De vleugelaanvaller heeft echter te weinig kwaliteiten om het doelman Justin Bijlow lastig te maken.

De koppen staan niet de goede kant op
Oranje liet natuurlijk ook van zich zien in de 2e helft en kreeg via een goede aanval een mooie kans op een ruimere voorsprong. Cody Gakpo kreeg zijn hoofd echter niet goed achter de bal en kopte over. Daarna was het de beurt aan Stefan de Vrij om over te koppen.

Depay schoot nog net naast, maar veel werd er niet gecreëerd in het eerste uur. Dat terwijl Van Gaal nog zo zei te rekenen op de creativiteit van zijn spelers. Nou, dat kwam er niet echt uit. En dus mocht Noa Lang opdraven en zijn debuut maken. De dribbelaar van Club Brugge kwam erin voor Berghuis en was direct betrokken bij een aanval waarbij Depay wel had kunnen scoren. Hij struikelde alleen over de bal.

Plan B light
Met nog een kwartier te gaan vond Van Gaal het tijd voor plan B. Geen ultiem plan B, met Wout Weghorst én Luuk de Jong in de punt, maar een light-variant met alleen de spits van Wolfsburg. We zaten met z'n allen te wachten totdat iemand de trekker over haalde, maar het gebeurde maar niet. Lang, Gravenberch, Depay en Weghorst waren niet dodelijk genoeg.

En dus bleef het Letse gevaar loeren. Oké, misschien een beetje overdreven, maar je weet hoe het gaat in het voetbal. De Letten bleven dromen en niemand blies die droom uit. Tot de scheidsrechter het zelf maar deed en op zijn fluitje blies voor het eindsignaal. Maar niet voordat Letland nog een grote kans kregen met een ultieme corner. Gelukkig heeft Oranje met Bijlow weer een topper in het doel.

En toen keek Van Gaal even snel op zijn telefoon en zag hij dat Noorwegen en Turkije gelijk hadden gespeeld (1-1) en dus liep Oranje op een koude avond toch weer 2 punten uit op de concurrentie.

Check hier de stand in de WK-kwalificatiegroep van Oranje