Oranje switcht na belabberde eerste helft tegen Ierland terug naar 4-3-3 en wint

Bart van der Wijst • 00:42, 11-09-2023 / Laatste Update: 22:52, 11-12-2023

De 5-3-2 of 3-4-3 van Ronald Koeman heeft welgeteld 135 minuten geduurd. Tegen Ierland speelde Oranje in dezelfde formatie als tegen Griekenland, alleen dat was geen succes. Na 45 belabberde minuten stond het 1-1. Koeman greep in, switchte terug naar 4-3-3 en zag het Nederlands elftal uiteindelijk met 2-1 winnen.

Invaller Wout Weghorst werd uiteindelijk het goudhaantje namens Nederland. De spits ramde een bal van Denzel Dumfries, een van de revelaties deze interlandperiode, tegen de touwen. Ook het passje van Frenkie de Jong naar Dumfries mocht er wezen.

Hopeloos begin

De aftrap was om 20.45 uur, Oranje stond al iets eerder op het veld om handjes te schudden met de 82-jarige president van Ierland. Daardoor leek Nederland een beetje in slaap gesust, want het begin was dramatisch. Mark Flekken wilde opbouwen, speelde Frenkie de Jong verkeerd in en Ierland kreeg een flinke mogelijkheid. Mats Wieffer voorkwam een goal door de bal te blokken.

Uit de corner die volgde was het uiteindelijk alsnog raak. Via een omweg. De bal belandde op de uitgestoken arm van Virgil van Dijk en scheidsrechter Irfan Peljto legde de bal op de stip. Adam Idah ging achter de bal staan en faalde niet.

Pingel 2

Oranje rommelde voort in de eerste helft. Ze deden wat ze vooral niet moesten doen: in de duels komen. Daarin was Ierland feller. Toch was de schade nog voor rust hersteld. Cody Gakpo stuurde Dumfries met een briljant balletje weg, de rechtsback viel over de benen van de Ierse keeper Gavin Bazunu: penalty. Gakpo deed hetzelfde als was zijn collega aan de andere kant deed, namelijk scoren.

Terug naar 4-3-3

Koeman had na 45 minuten genoeg gezien en slachtofferde Mats Wieffer en Daley Blind. Voor hen kwamen Tijjani Reijnders en Weghorst. De spits van Hoffenheim had niet lang nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. 10 minuten na rust ramde hij hard raak, Oranje op voorsprong.

In het restant van de wedstrijd speelde het Nederlands elftal de wedstrijd volwassen uit. Veel kansen werden er niet meer weggegeven, al was Oranje wel slordig met de ruimte die het kreeg. Toch werd de 2-1 over de streep getrokken en zo boekte Nederland een belangrijke overwinning. Het blijft daardoor 2e in Groep B.